Клиниката по неонатология към УМБАЛ-Плевен отбеляза Световния ден на недоносените деца

09:05, 25 ное 15 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай Световния ден на недоносените деца, миналата седмица Клиника по неонатология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД организира в плевенско детско заведение празник за децата, пациенти на клиниката.

Слово произнесе началникът на клиниката доц. д-р Виктория Атанасова, д.м. Тя поздрави всички присъстващи малчугани, техните роднини и близки, и им пожела всичко най-хубаво. В експозето, което доц. Атанасова изложи, стана ясно, че в световен мащаб всяко десето новородено е недоносено. На всеки 30 секунди умира по едно недоносено дете. Прогресът на медицината е факт и е предпоставка за значително повишаване на преживяемостта на недоносените новородени, включително и на най-незрелите, родени до навършване на 26 гестационни седмици, каза още доц. Атанасова. С повишаване на преживяемостта на недоносените деца се увеличава обаче и честотата на късните усложнения на недоносеността, даващи отражение върху качеството им на живот в дългосрочен аспект.

Положителните и отрицателните емоции неминуемо се преплитат в Отделението по неонатология на УМБАЛ-Плевен. Въпреки това има хора, които никога не ни забравят и постоянно изказват по различни начини благодарността и уважението си към нашата работа, за което сме им благодарни и ние: Пламен Тодоров,Теодора Иванова, Цветомир Цанков, Станимир Йотов, Галимир Енчев, Силвия Луканова и много други родители на новородени, лекувани в нашето отделение.

Най-специалното за нас дарение беше направено от Кристина Янчева, която все още няма свое дете, но е съпричастна на проблемите на съвременното българско детско здравеопазване и благодарение на това дарение направихме дългоочаквания козметичен ремонт на отделението ни, сподели накрая развълнувано началникът на Клиниката по неонатология. Празникът за децата, организиран от клиниката, завърши с почерпка и специален надзор от аниматори, които всъщност през цялото време се грижеха за забавата на малчуганите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама