Правят безплатен скрининг за онкологични заболявания в Разград

10:42, 25 ное 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
115 души от област Разград ще могат да се възползват от безплатен скрининг за три вида онкологични заболявания, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. 

Скринингът се организира от Министерството на здравеопазването в рамките на Националната програма за профилактика на хроничните незаразни болести на база пилотния модел от проект „Спри и се прегледай“, който приключи през 2014 г.

За рак на дебелото и право черво ще бъдат прегледани 39 души, за рак на млечната жлеза 40 жени и за рак на маточната шийка – 36 жени. Включените в скрининга са избрани на случаен принцип от здравното министерство и поканите за прегледите вече са изпратени на адресите на съответните хора. 

Прегледите ще се проведат от 30 ноември до 10 декември. Те ще се извършват след предварително записан час и задължително представяне на поканата, която съдържа специален идентификационен код, отбелязват от Регионалната здравна инспекция. В случай, че лицата не успеят да се прегледат  за този период, ще получат втора покана. 

Във връзка с провеждане на скрининга през 2015 г., Регионалната здравна инспекция е сключила договори с три лечебни заведения на територията на Разградска област. Медицински център "Здраве" в Разград ще прави изследвания за рак на маточната шийка.

В медицински център "Д-р Велкови" в Разград, ще се извършват изследвания за рак на маточната шийка и рак на дебелото черво и ректума. Многопрофилната болница за активно лечение в Кубрат е сключила договор за скрининг за рак на маточната шийка и на млечната жлеза.

В рамките на проекта за ранна диагностика на три вида онкологични заболявания „Спри и се прегледай” през 2013 г. и 2014 г., прегледи са преминали общо 520 жители на Разградска област. 

От тях 430 жени са се изследвали за рак на маточната шийка, 14 души са минали прегледи за рак на млечната жлеза и 103 - за рак на дебелото и правото черво.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама