Сваленият Су-24 скара БСП и ДПС

11:13, 25 ное 15 / Политика 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сваленият вчера от турската авиация руски бомбардировач Су-24 успя да наруши близостта между БСП и ДПС. По време на декларацията на председателя на ДПС Лютви Местан, свързана с вчерашните събития, депутатите от Столетницата демонстративно излязоха от залата.

ДПС застана зад позицията на НАТО след вчерашния инцидент, припомняйки, че Русия многократно е навлизала във въздушното пространство на Турция въпреки многократните споразумения.

“Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно. Налице е информация, че това се е случило въпреки също така многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик в Анкара и военния аташе. Тези факти са потвърдени в официалната позиция на НАТО, изразена на извънредната среща на посланиците на страните членки, с която още веднъж се признава правото на всяка държава да защити своя суверенитет. Нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава член на НАТО е нарушаване на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз. Подчертавам, че и в рамките на НАТО преминаване на дори съюзнически военни сили става при изричното съгласие на страната член”, каза той.

“За активното противодействие на “Ислямска държава” са необходими безспорно и усилията на страни, които не са членки на НАТО, защото ИДИЛ е предизвикателство не само срещу евроатлантизма, но и срещу съвременната цивилизация и човечеството. Противодействието срещу нея, в това число и военното, следва да се извършва при стриктна координация между всички страни участници и при стриктно спазване на международното право. Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИД не може да преследва като съпътстваща цел запазването на режима на Башар Асад и той не може да бъде участник в противодействието срещу ИД, защото Асад и “Ислямска държава” са основна причина за безпрецедентния военен конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза, която тресе Европа и Балканите”, смята Местан.

“Призоваваме към още по-активен диалог страните членки на НАТО и ЕС за изработването на обща политика и конкретни противодействия срещу “Ислямска държава”. Подкрепяме призива на НАТО за деескалация на отношенията между Русия и Турция”, заключи още председателят на ДПС.

В отговор излезе зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. При неговото изказване излязоха почти всички останали в пленарна зала депутати. Стоилов обвини Местан в “едностранен подход към събитията, които се развиват на турско-сирийската граница”.

“Ние отстояваме принципа на териториалната цялост. Но това, което стана вчера, изисква една много ясна международна реакция. Тя трябва да включи и ЕС, и НАТО, но да излезе от тези сравнително затворени граници. Очакваме да бъде проведено независимо международно разследване”, каза той. И постави под въпрос дали руският бомбардировач Су-24 е нарушил териториалната цялост на южната ни съседка. Стоилов призова още да бъде изяснено какви точно военни действия се водят в региона, неконтролиран от “Ислямска държава”.

"Изискваме българският парламент и правителство да имат съзнание, че тези конфликти създават опасности", каза още той. И призова за единна позиция на парламента, президента и правителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама