1 млн. лв. отиват за закупуване на електромобили за чиновници

11:28, 25 ное 15 / Политика 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата ше задели 1 млн. лв. за закупуването на електромобили за държавната и общинската администрация, в това число и служителите на Министерски съвет. Целта била да се дава добър пример на гражданите за това колко е важно да се придвижваме с екологично чисти автомобили, за да се справим с мръсния въздух в страната.

Новината обяви екоминистърът Ивелина Василева пред БТВ. Решението е взето от комисия във ведомството, което тя управлява.

Всеки чиновник, който има желание да използва екологичен автомобил, ще може да се възползва от тази възможност. Средствата са закупуването им ще идват от Националния доверителен екофонд.

Василева уточни, че редица български градове от години са сред „отличниците“ в Европа по превишаване на допустимите норми на замърсяване на въздуха. Най-сериозен е проблемът с опасните за човешкото здраве фини прахови частици. Именно заради това в новата оперативна програма "Околна среда" са заделени 120 млн. лв. за справяне с проблема мръсен въздух.

Проверка на София Topnovini.bg за цената на електромобилите установи, че базовите модели варират в диапазон от 30 000 до 40 000 евро.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама