Изложиха копие на Вълчитрънското златно съкровище в РИМ-Шумен

11:39, 25 ное 15 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Единственото копие на Вълчитрънското златно съкровище е изложено в зала “Съкровищница” на Регионалния исторически музей в Шумен до 31 януари. Това съобщиха от Културния институт в града.

Намерено случайно, при извършване на земеделски дейности през декември 1924 г., Вълчитрънското съкровище е най-голямата златна находка, откривана по земите ни и една от най-големите загадки на древна Тракия. То се състои от 13 златни съда и е шедьовър на умението да се лее, кове и споява метал.

Датирано е от периода ХVІ–ХІІІ в. пр. Хр. и принадлежи към най-ценните и уникални паметници на българската археология.

Общото му тегло е 12.425 килограма. Съкровището включва един съд, наподобяващ кратер със силно издължени и извити настрана дръжки и с тегло над 4 килограма, троен съд, съставен от бадемовидни тела свързани помежду си, седем предмета с формата на похлупаци с различни диаметри, една голяма и три малки чаши с по една дръжка. Дисковете и триделният съд нямат аналог в целия древен свят.

Любопитен факт, отнасящ се за малките чаши е, че древните майстори-златари са ги изработили по такъв начин, че те стоят в изправено положение единствено когато са пълни с течност.

Смята се, че откритите край с. Вълчитрън предмети са ползвани при религиозни ритуали, като от всички най-интересен и загадъчен е триделният съд.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама