Японският град Тояма и Бургас ще се борят със застаряващото население

12:02, 25 ное 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургас и японският град Тояма ще работят усилено по проблема със застаряващото население в двата града. Днес 7-членна делегация от Япония пристигна като част от проекта „Световни градове“, в който местните власти на Бургас и Тояма си партнират с Рига, Лайпциг и Векшьо. По време на срещата стана ясно още, че Бургас и Тояма ще черпят взаимен опит в още няколко направления - съвременното градско устройство, обществен транспорт и социални програми. Японската делегация ще гостува в морския град три дни, през които ще има възможност да види как се развива той.

„Нашето посещение цели да видим добрите практики и великолепното развитие на Бургас, които Общината осъществява. Искаме да обменим опит и мнения. Бургас и Тояма имат общи проблеми. Те касаят застаряващото и намаляващото население. Ще коментираме още съвременното градоустройствено планиране и градския транспорт. Искаме да наблегнем на социалните грижи, които се полагат за различните социални слоеве в обществото. Мисля, че Община Бургас може да ни бъде за пример в това отношение, тъй като виждаме, че този вид дейности тук се осъществяват с изключителен размах от страна на администрацията. Очаквам ползотворно сътрудничество през тези три дни, в които ще бъдем гости на Бургас”, каза пред Topnovini.bg зам.-кметът на град Тояма Джун Накамура.

Делегатите бяха посрещнати от кмета на Община Бургас Димитър Николов, заместник –кметовете Атанаска Николова и д-р Лорис Мануелян, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, общинските съветници Георги Дражев и Константин Бачийски, и представители на общинската администрация.

Кметът Николов призна, че Бургас е единственият град, който се включва в инициативата „Световни градове“. Той припомни, че наскоро бургаска делегация е посетила японския град и е забелязала, че Бургас се развива подобно на Тояма по отношение на градската инфраструктура. Общото между нас е, че и двата града са разположение на море. „Нашата амбиция е по подобие на град Тояма, Бургас да бъде отворен към морето. В тази посока Вашият опит ще бъде изключително ценен и важен за нас. Ние вече сме ползвали Ваши идеи, касаещи благоустрояването", обясни Димитър Николов.

Председателят на местния парламент Костантин Луков пък изрази надежда, че в рамките на три дни японските делегати ще успеят да видят какво е направила Община Бургас през последните осем години. „Надявам се, че констатацията, която ще направите е, че Бургас се развива изключително бързо и динамично. Останах приятно изненадан от Вашето мнение за града ни”, каза Луков.

В края на срещата двете страни си размениха подаръци и си пожелаха ползотворно сътрудничество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама