Шуменска област е сред водещите в страната по доброволни формирования

13:28, 25 ное 15 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10 са доброволните формирования н област Шумен, а техните членове са над 130. Формированията са създадени на територията на всички общини в областта и вече са се включвали в помощ на населението при предотвратяване на бедствия и аварии. Обезпечеността на област Шумен с доброволци, които могат да помагат на службите и населението при бедствия, е над 80% при таван на покритие в страната от 80%.

Тези данни бяха изнесени на семинар на тема “Изпълнение на Програмата за поетапно

изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования“, който се проведе в сградата на Областната администрация в Шумен.

На срещата присъстваха представители на общините, ръководителите и

представители на доброволните формирования, както и ангажирани с тази

дейност служители от регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на

населението". На семинара присъстваха и председателят на Асоциацията на доброволците в България Иван Видоловски, Костадин Чифлигаров, който е член на УС на Асоциацията си и представител на Главна дирекция "Пожарна

безопасност и защита на населението" /ГД ПБЗН/ и инспектор Радина Хаджиева от ГД ПБЗН.

Представителите на общините докладваха за готовността и състоянието на доброволните формирования.

Най-голямото от тях е в община Шумен. То е от 35 човека и разполага с екипировка и техника – верижна и високопроходима машина.

Най-младото доброволно формирование е създадено тази година в община Велики Преслав. То е от 15 човека.

Повечето от представителите на общините обаче се оплакаха от липса на техника. Те обясниха, че ползват общинската, когато трябва да се присъединят към службите, за да помагат  при наводнения, пожари и тежка зимна обстановка.

Кметът на Каспичан Милена Недева направи предложение парите, които се отпускат целево за формированията и остават, да се ползват за закупуване на техника. В момента това не е регламентирано.

По повод това Костадин Чифлигаров обясни, че би могло да се обсъди. Той даде висока оценка за работата на доброволните формирования в Шуменско и обясни, че общините трябва да обсъдят каква техника им е необходима и да я поискат по определения ред.

Според Чифлигаров и колегата му Видоловски след като на пожарните служби в страната е доставена нова техника, то има стара и годна за употреба, която може да се предостави за ползване на доброволните формирования.

Това бе потвърдено и от началникът на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” в Шумен комисар Иван Иванов.

Той покани представители на тези общини, които се оплакаха от липса на техника на разговор и оглед в Пожарната, за да се разреши проблема им. По време на срещата стана ясно, че ако в област Шумен няма налична исканата техника, то такава ще се потърси в другите области и ще бъде предоставена.

Като важен акцент комисар Иван Иванов отбеляза бъдещето създаване на смесени формирования в някои общини. “Заради структурните промени, които вървят и при нас ние сме си поставали за цел до две години в участъците в периферията на областта да създаваме смесен тип служби – от професионалисти и доброволци. В момента във Върбица наличния състав е от 6 човека, а за да се назначи един професионалист минават две години и това ни оставя без хора. В момента командировам служители от една служба в друга, но и това ще има край. Затова са ни крайно необходими този вид смесен тип служби”, обясни Иванов.

На семинара бе акцентирано и върху създаването на самостоятелни действащи доброволни формирования. Тези формирования ще могат да се намесват при предотвратяване на бедствия без да ”викат” друг вид служби, а в този момент професионалистите ще могат да се отзоват на други сигнали.

За по-доброто функциониране на доброволните формирования от следващата година по бюджетите на общините ще бъдат превеждани директно средства за тях. Това съобщи Костадин Чифлигаров. Според Чифлигаров със заложените средства по общини ще бъде съкратен пътя за осигуряване на средства необходими за обучение, екипировка, застраховане и техника на доброволните формирования. Това ще важи за само за тези доброволни формирования в страната, които са регистрирани до август тази година.

Съществено място на семинара бе отделено на въпроса за набиране на млади доброволци. За целта от следващата година ще се провеждат срещи с ученици на възраст 16-18 години. Ще се разчита и на тези от противопожарните отряди „Млад огнеборец“. Целта е след години в доброволните формирования, както е в другите страни да преобладават младите хора.

Според Иван Иванов част от тези доброволци след това стават и професионалисти  и по този начин се разрешава липсата на кадри в служби като Пожарната и Гражданска защита.

В края на декември ще се проведе практическо занятие по оповестяване, събиране и участие на доброволните формирования, при възникване на  бедствие, съгласно Областния план за защита при бедствия. В него ще участват доброволните формирования на Шумен, Нови пазар и Каспичан. Предложената дата за занятието е 22 декември, а кметовете на трите общини вече са дали съгласие за участие на формированията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама