Сайт предлага виртуална разходка до гробовете на значими българи, погребани в София

13:31, 25 ное 15 25 1192 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нов сайт - sofiapomni.bg, ще ни дава информация за местонахождението на гробовете на велики българи, които са погребани в Централните софийски гробища. "София помни" е проект, който е събрал база данни за видните личности от българската история, култура, наука и политика, чиито последен житейски път ги е отвел в най-стария гробищен парк в столицата.

Картографирани са гробовете на 10 000 значими българи

Сайтът съдържа карта с описания, снимки и биографии на значимите личности, която ще запознае гражданите на София и българската общественост с една малко позната страна от културното наследство на столицата. Описанията са за живота и делата на погребаните в централните гробища, а картата в сайта описва местоположението на местата, където са положени телата им. За първи път културната история на София се представя по този начин.

„Това са близо 10 000 души, за които София трябва да си спомни и да не забравя. Направихме го, защото ако например искаш да оставиш цветя на гроба на любимия си поет, да речем Пейо Яворов, този регистър би ти помогнал да го намериш“, обясни за София Topnovini.bg един от създателите на платформата Симеон Попов.

Той и приятелят му Филип Филипов отделят цялото си свободно време, за да съберат купищата информация нужна за попълване на сайта. Месеци наред Филип обикаля централните гробища и снима всяка плоча, за да може да попълни цялата информация. Голямо затруднение се оказва и това, че архивите на гробищата датират от 1931 година.

„Има много важни и значими личности, които са били погребани преди това. За повечето обаче не се знае точно къде. Особено тези, които нямат наследници и гробовете им не са поддържани. Снимал съм всяка плоча- ред по ред, алея по алея. След това съм се ровил с дни, за да установя кои са тези хора“, споделя Филип.

Забравените и занемарени гробове на елита на България 

Централните софийски гробища са създадени преди повече от 120 години. В хода на времето се изгубват паметниците на видните личности, погребани там. За много от тях не се пази точен архив и по този начин те изчезват безвъзвратно. Двамата мъже обясняват, че сайтът, който са разработили е „биографична енциклопедия на една друга България“. Те разказват, че над 80% от елита на България е погребан именно в тези гробища.

„Тъжното е в какво състояние са повечето от плочите. Някак изглеждат забравени тези хора“, казва с тъга Филип и допълва, че в голяма част от европейските столици гробищата, в които почиват велики и значими личности са много добре поддържани, „изглеждат като прозорец към душата“.

В София са погребани по-голямата част от значимите личности участвали във формирането на Третата българска държава. Това са революционери, военни дейци, политици, писатели, хора на изкуството, културата и спорта, хора, които заемат почетно място не само в българската, но и в световната история.

Филип и Симеон са създатели на сдружение наречено „Илинденска организация”. Регистърът е вторият им осъществен проект в сферата на българската история. Филип е дипломиран историк и политолог от Флоридския университет. Един от създателите на Библиотека Струмски, специалист по Балканска история и политика, композитор на филмова музика. Редактор на сп. „Илюстрация Илинден”, автор на книгата “Великите сили, България и Балканските войни (1910-1913 ) в секретната кореспонденция на Британската дипломация (под печат в изд. “Просвета”).

Симеон е завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет в Германия и Американския университет в Прищина. Специалист по Балканска история и политика, председател на Младежкия консервативен клуб (2013-2015). Бил е стипендиант на фондация „Конрад Аденауер”, член на клуба на наследниците на царския офицерски корпус „Един завет”.

Проектът „София помни” е финансиран по програма „Култура” на Столична община.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама