Тенорът Калуди Калудов ще гостува в Шумен с учениците си

14:21, 25 ное 15 / Култура 25 425 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Калуди Калудов и ученици от майсторския му клас ще изнесат концерт в Шумен утре от 18.35 ч. в Концертна зала „Проф. Венета Вичева”.

Държавният симфоничен оркестър – Шумен ще свири под диригентството на  Станислав Ушев.

В концертната програма ще бъдат изпълнени италиански канцонети, увертюри, арии и дуети от Росини, Доницети, Верди, Пучини, Белини.

Тенорът Калуди Калудов завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – “Травиата”. От декември 1978 година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Лондон и ролята на Форесто от операта “Атила” на Верди във Виенската Щатсопера.

Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Чили, Бразилия, Япония, Република Корея, Австралия.

Калуди Калудов е единствения български оперен певец, който от 1994 година е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия.

Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света през последните 15 години на XX век и  диригенти като Зубин Мета, Клаудио Абадо, Чарлс Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи и др.

Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. През 1992 година Калуди Калудов създава Оперния фестивал “Вива ил канто” в Чешин, Полша, на който е артистичен директор в продължение на 13 години.

В последните години, паралелно с изпълнителската си дейност активно се занимава и с вокална педагогика. Организира Майсторски класове в България, Румъния, Бразилия, Полша, Финландия и др.

През 2003 година е преподавател в Музикалната академия на Катовице, Полша, където защитава научна преподавателска степен – доктор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама