До края на годината ще има обвиняеми за атентата в Бургас

14:33, 25 ное 15 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скорошно приключване на разследванията на атентата на летището в Бургас и на взривовете в Горни Лом прогнозира директорът на Националната следствена служба Евгени Диков пред БНР. 

От година делото за атентата на бургаското летище на 18 юли 2012 година се работи в Окръжната прокуратура в Бургас, двама или трима души до края на годината ще бъдат обвинени за терористичния акт, при който загинаха израелски граждани и един българин. Процесът, който ще се гледа също в Бургаския окръжен съд, обаче ще се води задочно срещу тях, обясни Диков. 

„Засега не са ни предали извършителите, които са установени“, каза Диков. „Чакаме поръчки, защото знаете, че има доста пострадали израелски граждани, на които трябва да бъде предявено разследването и това е една по-дълга процедура, свързана с международната правна помощ.“ 

Що се отнася до взривовете в завода за боеприпаси "Миджур" в Горни Лом, там финализирането на делото се оказва функция на експертиза, възложена на учени от БАН, обясни Диков. 

Предоставили са им 118 тома материали. Действително експертизата е доста сложна, седем човека работят по нея. Отделно експерти се обаждат и казват, че са готови. Единият инспектор е написал 80 страници, другият написал 140, така че смятам, че може би до края на годината да бъде готова експертизата там. Със сигурност мога да кажа, че ще има обвиняеми, които ще бъдат между трима ичетирима, в зависимост от резултатите на експертизата. 

Именно от изводите на тази експертиза ще зависи дали сред обвиняемите ще е собственикът на завода в Горни Лом Валери Митков. Неговият син също загина при взривовете на 1 октомври миналата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама