Ненчев иска депутатите да проверят договорите с Полша

15:28, 25 ное 15 / Политика 25 599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на отбраната Николай Ненчев призова депутатите да създадат временна анкетна комисия, която да провери договорите с Полша за ремонт на съветските изтребителите МиГ-29 от българските Военновъздушни сили.

Днес парламентът за втори път отложи ратифицирането на споразуменията без основателна причина. В кулоарите тръгнаха мълви, че депутатите от ГЕРБ са разколебани дали да подкрепят ратификацията. Вчера представителят на компанията, която произвежда и поддържа бойните самолети, РСК “МИГ” ген. Александър Александров предупреди, че руската страна ще започне съдебно дело, ако ремонтираме изтребителите си в Полша.

Притеснения бяха изразени и относно възможността Варшава да ремонтира нашите МиГ-29 с части втора употреба. На директен въпрос министърът не даде конкретен отговор, като заяви, че договорът щял да се обсъжда в зала.

Ненчев не пожела да уточни защо точката бе отложена. Спомена единствено, че пречките били “технически”, като не обясни какво има предвид под тази мъглява формулировка. Той заяви още, че не се притеснявал, че Русия ще ни съди.

Министърът на отбраната коментира и вчерашния инцидент, при който Турция свали боен самолет на Русия. “Наблюдаваме с тревога всичко онова, което се случи вчера, следим процеса, ще се произнесем след окончателната проверка”, каза той. Според него България трябва да има умерена и балансирана позиция по казуса, каквато е и до момента.

“Обръщаме се към европейските институции и НАТО да проявят също необходимата мъдрост и да намерим изход и решение от този тежък казус чрез разговори и диалог”, призова Николай Ненчев.

Според него няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама