ВСС в Бургас: Няма да се закриват съдилища

15:44, 25 ное 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Засега няма да бъдат закривани съдилища на територията на страната и в Бургаска област. В това увериха членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), които бяха на работно посещение в Бургас, за да коментират проблемите около оптимизацията на съдебната система. От няколко месеца в публичното пространство упорито се говори, че малките съдилища в страната ще бъдат порязани, а делата ще се прехвърлят към най-близкото населено място в района. Това обаче било просто слух.

„Искам да ви кажа, че на този етап няма подобни намерения. Това са само слухове. Всичко е във ранна фаза на проучване. В никакъв случай не искаме да бързаме с оптимизирането на нашата дейност, както и това да бъдат нарушени правата на хората, като достъпа до адекватно правосъдие. На нас ни е пределно ясно, че не можем да правим някакви промени без на първо място да се случи електронното правосъдие в процесуалните и материалните закони. Не можем да правим промени преди да видим какво ще се случи с Конституцията. Няма как да кажем, че от следващата година ще има само 10 съда, защото трябва да мислим и социално. Как да оставим хората на улицата. Българската улица не е готова да приема още безработни”, заяви категорично Румен Боев, член на ВСС.

Към думите на Боев се присъедини и апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров, който сподели, че настоящата структура на районните прокуратури в Бургаския апелативен район трябва да бъде запазена на всяка цена. В апелативния район има 14 прокуратури, 8 – в Бургаска област, и по три в Ямболска и Сливенска област. Петров посочи, че Бургаска област е на второ място в страната, след Софийска област, по брой на тежки престъпления на 100 000 души. Областта е външна за Европейския съюз. Становището на прокурора е съобразено и с броя на жителите, населените места и натовареността на съдебните органи.

„Ние сме един от най-натоварените райони. На този етап не може да се мисли за реорганизация на тези прокуратури", смята Петров. Той добави, че е въпрос на национална сигурност в пограничните райони да има и съдилища, и прокуратури.

Председателят на Апелативния съд Деница Вълкова пък бе повече от категорична, че докато не се решат другите проблеми, не би следвало да се въвежда каквато и да е било съдебна картата. По нейни думи при приемането на картата трябва да се вземат предвид критериите за средна натовареност на един съдия. Важна стъпка било не само електронното правосъдие, но и преминаването през определен изпитателен срок.

„Не може да се закрива и реорганизира нищо, докато има бежанска вълна. Досега бежанците идваха по море през летния сезон, но сега най-голямо текучество се очаква през Малко Търново. Това ще застраши всички нас”, коментира още Вълкова. Тя напомни, че именно тук е произнесена първата ефективна присъда за трафикиране на мигранти.

На въпрос от страна на журналисти дали Царевският съд ще бъде закрит, каквито са опасенията на местните, Деница Вълкова каза, че подобно нещо изобщо не е било обсъждано. В началото на ноември общинските съветници в Царево приеха декларация срещу закриването на Районния съд в морската община. Писмото им бе изпратено до Областна управа, ВСС и Министерството на правосъдието. Съдия Вълкова отбеляза, че подобни декларации се подготвят още в Малко Търново, Карнобат, Айтос и Поморие.

Към момента в България има 113 Районни съдилища, 113 Районни прокуратури, общо 182 съда и 153 прокуратури. По статистика към 1 януари в страната работят 2203-ма съдии, 1948 прокурори и следователи, и около 9000 съдебни служители.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама