Лавров заяви, че Русия няма да воюва с Турция

15:44, 25 ное 15 / Свят 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия няма намерение да воюва с Турция, след като турските въоръжени сили свалиха руски боен самолет близо до турската граница със Сирия, предаде Reuters.

Лавров каза още, че Русия гледа на свалянето на самолета като на планирано действие и Москва "сериозно ще преразгледа" отношенията си с Анкара.

Междувременно, по-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че инцидентът, който той определи като „престъпен и безотговорен“, може да принуди Русия да отмени някои важни съвместни бизнес проекти между двете страни.

"В резултат на това турски компании може да загубят пазарния си дял в Русия", се казва в изявление на Медведев, публикувано на страницата на руското правителството.

В момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара.

Още във вторник руското правителство препоръча на туроператорите да прекратят записванията за турските курорти. Около 4% от износа на Турция е за Русия.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза по-късно, че засега не може да каже нищо за перспективите на проектите с Турция, но всички те ще бъдат сериозно анализирани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама