БСП-София не иска пенсионери-охранители в училищата и детските градини

15:47, 25 ное 15 / Политика 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Групата общински съветници от БСП внесе в СОС доклад за необходимостта от засилване на охраната на общинските училища и детски градини в столицата.

В доклада се казва, че след последните трагични събития в сърцето на Европа, с особена острота стои въпросът за сигурността в учебните и детски заведения на територията на столицата. Според БСП охраната в училищата у нас и в частност в София, от години е нерешен въпрос.

Столичните социалисти алармират, че част от училищата не са наели охранителна фирма и охранителният режим се осъществява от назначени от самите училища портиери, които нямат правомощията на охранители.

Според тях при останалите училища, които се охраняват от охранителни фирми, проблемът е в качеството на предоставяната услуга. Поради „непрестижност” на охраняваните обекти – училища и детски градини – охранителите обикновенно са пенсионери или лица със съмнителни интелектуални и дори физически възможности.

За това групата на БСП-София иска да бъде направен преглед на състоянието на охраната в детските градини и училищата на територията на столицата за резултатите, от който да се информира постоянните комисии по „Образование, култура, наука и културно многообразие” и „Обществен ред и сигурност” на СОС.

Социалистите искат още в предстоящото обсъждане на бюджета на Столична община за 2016 г. да се планират средства за цялостно решение на проблема с оградите на училищните дворове, с цел гарантиране сигурността на учащите се.

Преди седмица водачът на столичната левица Калоян Паргов поиска от кмета на града Йорданка Фандъкова да назначи зам.-кмет по сигурността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама