Димитър Николов: Общината ще кандидатства за закупуването на два електромобила

16:29, 25 ное 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Приветствам много положително иновативния подход на Националния доверителен екофонд, който стимулира закупуването на електрически автомобили. Ще кандидатстваме веднага, като Община Бургас ще закупи два такива. Това ще бъде добър пример за нашите екоинспектори, когато отиват на проверки. В момента те ползват доста стар автомобил”. Това обяви днес на съвместен брифинг с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева кметът Димитър Николов. Министър Василева бе на посещение в Бургас, за да изложи възможностите на държавните и общински администрации, осигурявани по Националния доверителен екофонд за 2016 година.

„За първи път 1 млн. лв. ще бъдат заделени за това да реализираме първата по рода си пилотна демонстрационна програма за стимулиране на използването на екологични превозни средства”, заяви Ивелина Василева и обясни, че тези средства ще бъдат предоставени на централни администрации и техните регионални подразделения, а също и общински администрации, които имат желание да подменят или да разширят своя автомобилен парк.

„Чрез тази сума ние ще субсидираме част от средствата, ако администрациите решат да закупят електромобили или т. нар. хибридни превозни средства, които ползват електроенергия. Правим това, защото така се грижим за чистотата на въздуха, а и това е изцяло в съответствие с политиката, свързана с изменение на климата и редуциране на емисиите на парникови газове”, добави Василева.

По нейните думи по този начин ще се даде много добър пример за възможни варианти за намаляване на замърсяването.

„При успех на тази програма, ще мислим вариант да я разширим, като създадем възможности за физически лица да получават подпомагане, за да могат да се сдобият с такива превозни средства”, коментира още министърът на околната среда и водите.

На този етап обаче Василева каза, че средствата са ограничени, именно защото това е пилотна програма, която на първо време ще се реализира с общинските администрации.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама