Канят депутатите от Добрич на протеста срещу поскъпването на винетките

18:31, 25 ное 15 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От името на гражданите от Добрич, които протестират срещу поскъпването на винетките, е изпратена покана да се включат и до депутатите от  Добрички избирателен район Румен Иванов, Живко Мартинов, Рушен Риза, Валентин Николов, Иван Станков и Светла Бъчварова.

Протестът тази седмица ще е от 13 часа в събота – 28 ноември, и е част от националната инициатива срещу по-високите цени на винетките.

В отправената покана се казва: „Уважаеми господа депутати, следвайки това, че Вие сте избраниците на Добрички избирателен район и Вие сте Нашия глас в Народното събрание, бихме искали да Ви поканим да се включите в националния протест заедно с нас - гражданите на Добрич и Ваши избиратели“ Протестиращите изразяват надежда, че именно чрез депутатите тяхното мнение и гражданска позиция ще бъдат чути в Министерски съвет и от министър Лиляна Павлова. „По този начин Вие ще оправдаете Нашето доверие във Вас и няма да ни накарате да съжаляваме, че сме си дали гласа, за да ни представлявате и да защитавате региона и жителите му, от който сте избрани. Искаме да сме сигурни, че ще бъдем чути и разбрани, а Вие сте хората, чрез които е възможно да стане това. Искрено се надявам, че ще уважите молбата ни и ще присъствате на мероприятието, което е в национален мащаб. Уверяваме Ви в нашите най-искрени  и добронамерени мотиви“, пише от името на протестиращите Десислава Първанова.

Заедно с това бе разпространено и писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В него се казва: „Няма да платим защото: 

1. Пътищата в България и конкретно в Добруджа са оставени на саморазрушение. Не са поддържани или само се закърпват некачествено и след по-малко от месец са дори в по-ужасно състояние от преди.

2. Залъгвани сме десетилетия наред, че магистрала Хемус ще бъде построена, въпреки, че никой не дава обяснение как ще бъде финансирана, колко ще струва, кога ще започне проекта и отчуждаване на земя и изобщо след колко още десетилетия това ще се случи…? Сегашният участък от Варна е в окаяно състояние, което е причина за многобройни инциденти, повреди и катастрофи.

3. Повишаване на минимална работна заплата, не е довод за повишаване на винетни такси. По тази логика, нека пресметнем колко са се повишили останалите цени, такси и данъци и дали това увеличение не е „изяло” в пъти смешното, малко увеличение на минималните доходи. Минималната заплата в България няма аналог в Европа! Бедните стават все повече и все по-бедни! Средна класа няма и пенсия от 200 лева или заплата под 400 лева е несъвместима с оцеляването!

 4. Няма нито прозрачност, нито информираност как се изразходват средствата, които плащаме. Няма качество при извършените ремонти. Много по-добре е всяка година да се правят по няколко километра изцяло преасфалтиране, отколкото да се кърпят дупки 3-4 пъти в годината! Ясно е, че по този начин се облагодетелстват големите строителни фирми, но това е в ущърб на всички нас. Освен да се ремонтира, участъка трябва да има и гаранция от няколко години, в която всички ремонти да са за сметка на фирмата, ако има проблем.

5. В съседни страни винетките са на по-ниски или съвсем малко по-високи цени, но това не им служи за оправдание да не поддържат пътната си инфраструктура. Напротив- пътищата в съседните страни са в много по-добро състояние.

6. Пътищата ни освен, че са на дупки, нямат светлоотразителна маркировка, а там където тя се слага, се разрежда и стои на петна или бива изтривана за отрицателно време. Пътищата ни нямат табели или там, където ги има, често са с неактуална или подвеждаща информация! Често над или около пътя има надвиснали клони, храсти, а видимостта е нарушена от неподдържаните тревни площи. На много опасни участъци липсва защитна мантинела или състоянието на съществуващата е окаяно, като се губи смисъл от нея. На какво отгоре се увеличава този данък, след всичко изброено?

7. От години се иска разширяване на пътя Добрич - Варна, да стане поне трилентов, тъй като е един от най-натоварените пътища, не само през летните месеци, а целогодишно, но и това не се случва!“

 

 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама