Теменужка Петкова увери, че няма притеснения за доставките на газ

19:10, 25 ное 15 / Политика 25 670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не са налице основания за промяна на транзитната газопроводна мрежа. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на извънреден брифинг, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

„Налягането е в рамките на договореното“, посочи министърът. По думите ѝ само снощи за кратко време е имало леко колебание в налягането, което е отчетено по газопровода до България. Петкова уточни, че се надява причината да не е била преустановяването на  доставките на газ към Украйна.

Министърът увери, че в газохранилището в Чирен има  450 млн. куб. м газ и няма притеснения за България, тъй като страната има дългосрочни договори за доставка на природен газ.

„В случай, че поради някакви причини доставките от Русия спрат, имаме споразумение с Гърция за алтернативни доставки“, каза Петкова и добави, че „Булгартрансгаз“, Българският енергиен холдинг и министерството на енергетиката работят за разширяването на капацитета на хранилището в Чирен.

Припомняме, че днес Русия спря доставките на газ за Украйна и предупреди, че това може да се отрази на транзита на синьо гориво за Европа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама