11.7% от бебетата в Плевен се раждат недоносени

19:23, 25 ное 15 25 567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
11.7% от бебетата в Плевен се раждат недоносени. Това съобщи шефът на клиниката по неоантология към УМБАЛ „Георги Старнски“ доцент д-р Виктория Атанасова, по повод Световния ден на недоносените деца. Според изнесените от доц. Атанасова данни, за последните пет години (2011 – 2015), в УМБАЛ – Плевен са се родили общо 6 603 деца, от които 774 са недоносени.

Според нея, по високата честота на недоносеност се определя от факта, че нашата университетска болница е републикански център за цяла Централна Северна България и много майки с рискова бременност търсят помощ от местните специалисти. Плюс това, още 86 недоносени новородени в критично състояние, са приведени от други болници за лечение тук.

Преживяемостта на недоносените, родени в УМБАЛ-Плевен, е значително по-висока от тази на родените в други болници на региона, стана ясно от доклада. Така за цитирания период от родените при нас недоносени са изписани вкъщи 94%, а от преведените отвън – 64%. Това е категорично доказателство за необходимостта от своевременно насочване на рисковите бременности за родоразрешаване в УМБАЛ-Плевен, където се осигурява най-високо ниво на неонатологична помощ за региона на Централна Северна България, категорична е доц. Атанасова.

На всеки 30 секунди умира по едно недоносено дете. Прогресът на медицината е факт и е предпоставка за значително повишаване на преживяемостта на недоносените новородени, включително и на най-незрелите, родени до навършване на 26 гестационни седмици, каза още доц. Атанасова. С повишаване на преживяемостта на недоносените деца се увеличава обаче и честотата на късните усложнения на недоносеността, даващи отражение върху качеството им на живот в дългосрочен аспект.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама