"Биволъ": Янева е предлагала пари на Ченалова, за да не застава срещу Цацаров

20:38, 25 ное 15 25 810 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и съпругът й са предлагали пари на съдия Румяна Ченалова, за да не застава срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от интервю на Румяна Ченалова и нейният съпруг д-р Красимир Хаджигеоргиев пред сайта „Биволъ”. Янева, съпругът й и едното им дете са посетили дома на съдията, без да бъдат поканени, след като Ченалова се прибира от ареста на 17 април 2015г.

Миналата седмица Янева каза пред Висшия съдебен съвет (ВСС), че не се е виждала с Ченалова след като ВСС я отстрани от поста й в СГС през месец февруари. Това се опровергава от Ченалова, която твърди, че Янева е била в нейния дом и е разговаряла пред свидетели, които са били на гости.

„Тя ме предупреди да внимавам какво ще говоря и да не заставам срещу главния прокурор, защото ще имам неприятности. Предложи ми и пари. Съпругът й също“, каза тя пред сайта „Биволъ”.

Бившият съдия от СГС препоръча на прокуратурата да образува досъдебно производство, за да се разбере кой е мъжът, който се чува на записите, къде се е случила записаната среща с Янева и кое е кучето, което се чува на записите. Тя отказа да сподели дали знае тези данни.

От изнесените записи от „Биволъ” до момента става ясно, че според Янева главният прокурор Цацаров е бил подложен на натиск от премиера Бойко Борисов, за да я „опраска“, но той е обещал да завоалира нещата. След това натискът станал твърде силен. Той не е обвинил директно Янева по мегаделото за незаконно подслушване „Червеи“, а я привлякъл по досъдебно производство. Тази негова стъпка е, за да може ВСС да я отстрани временно със свое решение, а не автоматично.

В свои изказвания пред медиите след отстраняването на Янева Сотир Цацаров я защитаваше и твърдеше, че тя не е основен виновник в аферата „Червеи“. След изтичането на записите от „Яневагейт“ Цацаров потвърди тази своя теза, коментирайки текущото дело срещу бившата шефка на СГС. На заседание на ВСС той заяви, че Владимира Янева няма вина за скандала „Червей“ и че по това дело нищо не може да бъде доказано. След забележка, че с този коментар той нарушава етичния кодекс на магистратите Цацаров отговори: „Ще коментирам каквото си искам!“, припомня „Биволъ”.

Европейската комисия поиска разследването на скандала „Яневагейт“ да бъде проведено от независим орган, а всички замесени лица да бъдат изключени от процеса на „установяване на фактите и изясняване на всички съмнения за търговия с влияние“. Това стана ясно днес в отговор на ЕК на въпрос на „Медиапул”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама