Обсъдиха рисковете в интернет на семинар в Сливен

07:47, 27 ное 15 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Oбучителен семинар за педагогическите съветници  в  Сливен на тема „Безопасен интернет – рискови прояви на децата и младежите в интернет, както и начините за превенция на тяхното въвличане в трафик на хора” организира Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ). 

Лектори на обучението бяха  Георги Апостолов - координатор на Национален център за безопасен интернет, ръководител на създадената към него гореща линия за борба с незаконното и вредно за деца съдържание в интернет http://web112.net, и г-жа Евелина Лафчийска - психолог от Асоциация „Родители".

Обучителният семинар стартира с приветствени думи на евродепутата  Мария Габриел, ръководител на българската делегация на групата на ЕНП в Европейския парламент и зам. - председател на Групата на ЕНП, предтсавени от местния й сътрудник г-жа Славена Шейтанова.

Оперативните цели на обучението са повишаване квалификацията на педагогическите съветници във връзка с актуалните тенденции в извършването на престъплението трафик на хора. Интернет все по-често е използван от трафикантите за набиране на жертви и поради тази причина е нужно да научим децата и младежите да разпознават ситуациите, в които са застрашени от трафика на хора – съвременната форма на робство.

Акцент в обучителния семинар беше представянето на методика за работа с деца и младежи за превенция на рисково поведение в интернет.

Проявата е в изпълнение на Националната и Местна програми за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите за 2015 г. на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) към Министерски съвет.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие.

Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи, течности и тъкани, както и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама