С факелно шествие в Добрич ще бъде отбелязано подписването на Ньойския договор

08:22, 27 ное 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 17-а поредна година ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие една от най-черните дати в новата българска история. На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война извършват чудовищна несправедливост спрямо Отечеството ни. От пределите на Родината са отнети изконни български земи, в които основното население по онова време е българско. Съседите заграбват цяла Добруджа, Западните покрайнини, Поморавието, цяла Македония – Вардарска и Егейска, Беломорието, Одринска Тракия, посочват от областната организация на ВМРО.  В продължение на 17 години в дните около годишнината от унизителния за страната ни Ньойски диктат стотици добруджанци се отзовават на призива на ВМРО и излизат в центъра на Добрич с факли, за да покажат, че не са забравили извършената преди 95 години несправедливост.

Насловът на факелното шествие тази година е „Бежанци” или нашествие?...”. . В трагичните години след Ньойския диктат България приема стотици хиляди бежанци от останалите под чужда власт български земи. Те са посрещнати с отворени обятия, като еднокръвни братя, с обща вяра и език.

Факелното шествие ще тръгне днес в 18,30 ч. Шествието ще премине от градинката пред храм „Св. Георги” по централните добрички улици – бул. „25 септември” и ул. „Независимост”. Участниците ще поднесат цветя пред паметната плоча на полк. Борис Дрангов. Шествието ще завърши в градинката до Обредния дом, пред паметния кръст на загиналите за свободата на Добруджа български воини през септември 1916 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама