„Биволъ“: И „Делян“ се появи в записите, говорил си с Борисов и Цацаров за Янева

09:44, 27 ное 15 / Политика 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки че вчера сайтът за разследваща журналистика „Биволъ“ обяви, че т.нар. първи сезон на „Яневагейт“ приключи, часове по-късно се появи нов запис. Аудиото е описано като making-of - кратък, но съдържателен запис вместо епилог.

В може би последното аудио от сагата с бившия ръководител на Софийски градски съд се споменава и името „Делян“. Оказва се, че въпросният човек е провел разговори с премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров. В записания разговор на Владимира Янева с Румяна Ченалова и неизвестен мъж се споменава и още един човек, но неговото име не е назовано.

Оказва се, че тази персона е много важна. От аудиото става ясно, че въпросното лице явно има властта да преглежда и дори да цензурира доклади, които институциите внасят в Брюксел. Ченалова прави предположение, че този човек е наклонил везните по казуса с Янева дори и след разговорите между „Делян“, „Бойко“ и „Главния“.

„Делян“ е говорил с двамата. И изведнъж се появява това чудо“, са точните думи на Ченалова.

„И така, кой е въпросният „Делян“, който си говори с премиера и с главния прокурор за съдбата на Янева? Дали е същият, който е бил 40 пъти при „Цецо“ в МВР, а на една от срещите е присъствал и главният прокурор? Ето още един въпрос, на който трябва да отговори независимата съдебна власт в лицето на ВСС и прокуратурата, които според президента Плевнелиев се явяват „компетентни органи, които разполагат и с необходимите инструменти, за да достигнат до обективната истина“. Същият този президент през лятото на 2013 г. публично свали доверието си от правителството „Орешарски“, защото то назначи един „Делян“ за шеф на ДАНС, а възмутеното гражданство напълни площадите“, пишат в публикацията си „Биволъ“.

Самата Румяна Ченалова коментира записа в сутрешния блок на Нова телевизия. Тя направи предположение, че въпросният „Делян“ е депутатът от ДПС Делян Пеевски. На тези мисли я навели близките отношения на Владимира Янева с медийния магнат, който е и акционер в „Булгартабак“. Въпреки призива на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се създаде комисия "Яневагейт", която да разследва записите, президентът Росен Плевнелиев отхвърли тази възможност. 

Последният за момента запис от аферата „Яневагейт“ може да чуете ТУК.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама