Увеличава се безработицата в Търговище

10:09, 27 ное 15 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През месец октомври постъпилите на работа регистрирани безработни от област Търговище са 308, съобщиха от Регионалната служба по заетостта в Русе. С приблизително толкова са се увеличили и регистрираните на борсите в региона в сравнение с месец септември, което повиши безработицата до 16.4%. Броят на хората без препитание достигна 8041, което според експертите е характерно за периода, когато приключва сезонната заетост и поради по-големия входящ поток се повишава нивото на безработиица.

По общини най-високо е равнището на безработица в Антоново близо 42 %, следват Опака с 32 %, Омуртаг с 27.5% , Попово с 14.5% и най-ниски са цифрите в Търговище – 10.4% . Масово в бюрата по труда има хора без специалност, с основно и по-ниско образование, както и такива на възраст над 50 години. В същото време данните показват, че най-голям шанс да започнат да се трудят имат хората с работнически професии. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 145 безработни, а други 43 са наети по програми за заетост.

Общо обявените през октомври свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 187. През месеца търсенето на работна сила в реалната икономика намалява в сравнение със септември, което е традиционно през октомври с края на активния летен сезон. Кадри са търсени най-вече от преработващата промишленост, държавното управление, търговията, административните и спомагателните дейности, образованието, хотелиерството и ресторантьорството и селското стопанство.

По програми за заетост в бюрата по труда в област Търговище през октомври са заявени 33 работни места – предимно по схемата „Младежка заетост” и по програма „Старт на кариерата”.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама