УМБАЛ "Свети Георги": Горди сме с първите успешни трансплантации на стволови клетки

10:46, 27 ное 15 25 1300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ "Свети Георги" сме горди, че може да обявим първите две успешни трансплантации на стволови клетки, извършени в Пловдив." С тези думи проф. д-р Стефан Горанов, шеф на Клиниката, представи успешната програма.

"Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа", заяви още той и благодари на ръководството на лечебното заведение за съдействието по време на цялата програма.

Екипът на Клиниката по клинична хематология, д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова и д-р Янко Янков, е направил първите две успешни автоложни стволовоклетъчни трансплантации през октомври. Пациентите - на възраст между 50 и 60 години, са били диагностицирани преди около три години съответно с агресивен лимфом и мултипен миелом.

Процесът на присаждане при тях е започнал през месец юли, когато са изследвани функциите на всички органи, а стволовите клетки са събрани и дълбоко замразени. Във втория етап на програмата е приложена химиотерапия, която е унищожила злокачествените клетки. Именно тогава са прелети и замразените стволови клетки.

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период са преминали успешно.

Периодът на възстановяване трае от 10-15 дни до месец, което време пациентите са прекарали в стерилна среда. В края на програмата те са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми.

"В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти със злокачествени заболявания на кръвта и кръвотворните органи", разказа проф. Горанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама