"Български марш" припомня трагедията от 1919 в Русе

10:54, 27 ное 15 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Факелно шествие под наслов "Български марш" организира ВМРО-БНД в Русе. Шествието ще се проведе на днешния 27 ноември, петък, от 17 ч.

Поводът е 96-годишнината от Ньойския мирен договор.

Той е подписан на 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой сюр сен. С него България приключва Първата световна война. По силата на този договор Македония е поделена между Гърция и Сърбия, като за България остава само Пиринския край. Попарени са и надеждите за излаз на Бяло море. България се разделя с територии, които дотогава са били в нейните граници, дори и според Берлинския договор – Румъния си присвоява Южна Добруджа, а Сърбия взима Западните покрайнини – Тимошко, Царибродско и Босилеградско.

"За пръв път през 1919 г. се провежда протестно шествие в столицата на България поради подписването на Ньойския договор, който разпокъсва още повече нашата Родина. Днес Български марш е общонационалното шествие, което от много години по традиция се провежда от членове и симпатизанти на ВМРО в цяла България, в памет на тези събития и мерзавия на Ньойския диктат, който с черната си забрадка обвива стотици хиляди български съдби, които и до ден днешен берат "плодовете" на разграбването и предоставянето на съседните нам изконно български земи. Помнете - България е единствената страна, която отвсякъде граничи със себе си и най-добрият съсед на България е Черно море!", отбелязват патриотите от ВМРО.

"Българският марш" в Русе ще започне от паметника на Стефан Караджа до Градските хали в 17:00 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама