Окончателно: Парламентът одобри ремонта на МиГ-29 в Полша

11:52, 27 ное 15 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На двете четения и със 130 гласа “за”, 41 гласа “против” и нито един "въздържал се" Народното събрание прие Полша да ремонтира съветските изтребители МиГ-29, които българските Военновъздушни сили (ВВС) все още ползват. Без изненада “против” гласуваха проруските БСП и “Атака”. Изненадващо АБВ въобще не взе участие в гласуването.

Дебатът, очаквано, не бе по същество, а се съсредоточи върху това кои депутати харесват Русия и кои не. Тон даде “независимият” Велизар Енчев, описвайки апокалиптична картина. Последва го Атанас Зафиров от БСП, който “разбули митове” и всъщност прочете текст, копиран от новинарски сайт от парламентарната трибуна.

“Имам чувството, че дебатът не е за споразумението, а дали сме във Варшавския договор или в НАТО”, каза депутатът от ГЕРБ и член на Комисията по отбрана Валентин Радев. И припомни, че преди дни Народното събрание прие, че трябва да ограничим и премахнем зависимостта на военната си техника от страни извън ЕС и НАТО.

Все пак министърът на отбраната обясни, че накратко същността на договора - Полша ще ремонтира шест двигателя на цена 1 023 000 евро на двигател, като транспортните разходи са за тяхна сметка. До 20 дни след влизане на сила в споразумението ще ни бъдат доставени за безплатно ползване два двигателя, които ще можем да ползваме 2 години или 200 летателни часа. А първите два ремонтирани двигателя ще ни бъдат доставени до 7 месеца. Той обясни още, че това ще ни гарантира диверсификация и независимост. “Този акт дава гаранция, че авиацията ни ще продължи да изпълнява своите задължения. Днес България отново направи цивилизационен евроатлантически избор”, каза Ненчев.

“Това е международен договор, който вади България от едностранна военнополитическа завиисмост. Подписването на договор, според който българската военна авиация не зависи от руския интерес, превръща България в пълноценен член на НАТО. Става въпрос за националната сигурност на България, а не за лопатката на самолета”, категоричен бе и съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. И допълни, че русофобството и русофилството трябва да умре и да отстъпи на българския национален интерес.

“България е формален член на НАТО от 2004 г. Дебатите днес показват, че има да извървим много път, за да трансформираме формалното си членство в Северноатлантическия договор в реално членство, в което страната член не е само консуматор. Този договор, който ни се предлага, е един от тези знакови моменти, в които се проявява кой кой е в българската политика. ДПС убедено ще подкрепи ратификацията, защото това е част от нашата несъмнена евроатлантическа позиция”, каза и председателят на ДПС Лютви Местан.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама