Просветното министерство праща в „заслужен отдих“ десетки училищни директори

12:30, 27 ное 15 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки директори на училища ще бъдат изпратени в пенсия, стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Ваня Кастрева пред БНР.

Преди дни Offnews съобщи за директори, които са били уведомени, че предстои да бъдат уволнени. От отговора на просветното министерство до изданието става ясно, че причината е в последните промени в Кодекса на труда, според които при навършване на необходимите години и стаж за пенсиониране работодателят имат право да ги смени. От ведомството твърдят, че няма уволнения, а изпращане в „заслужен отдих“.

„От първи септември до настоящия момент от 309 държавни училища, по предложение на началниците на инспекторатите по образование по места, министърът е прекратил трудовите правоотношения само на 12 директори - трима, по собствено желание, а на останалите девет - във връзка с пенсионирането им. В София няма нито един директор на държавно или общинско училище, който да е освободен“, обясни пред националното радио Кастрева. Тя уточни, че няма да бъдат освобождавани директори по средата на учебната година, а чак след края й.

От министерството уточняват, че в страната има 12 училища, чийто директори отговарят на условията за пенсиониране, а в София – те са 31.

Междувременно в 73 СОУ, или т.нар. Втора немска гимназия, скочиха в защита на директора си Стела Запрянова, предаде бТВ. Кастрева пък на въпрос дали може работодателят да се съобрази с желанието на учители, родители и ученици Запрянова да запази поста си, отговори с въпрос: „Г-жа Запрянова като е пенсионирала учители и служители, питала ли е целия колектив? Това е управленско решение”.

По данни на учителските синдикати в системата има 5000 преподаватели (от общо 85 000), които са над 61 г., съобщава в днешния си брой "Труд".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама