Бъчварова призна за проблем с регистрационните номера, решение обаче няма

13:15, 27 ное 15 / Политика 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Опитваме се със средствата, с които разполагаме на регионално равнище да осигурим неободимия брой регистрационни табели. Възложила съм всеки ден да ми се докладва за всяка област какво е положението, какви са мерките, за да не допуснем в края на годината да има напрежение.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по въпроса с липсата на регистрационни номера в пунктовете на КАТ в страната. Припомняме, че до проблема се стигна след като договорът на фирмата, която ги произвежда изтече, а изборът на нов изпълнител на услугата беше спрян заради обжалвания на обществената поръчка, която е на стойност близо 30 млн. лв. Вчера стана ясно, че и в София след Нова година ще има липса на регистрационни номера.

"Обжалванията са неоснователни. Обжалва се не самият конкурс, а самата процедура преди провеждането му. За целта, ако се случи да има техническа невъзможност за изпълнение на услугата, съм задължила пресслужбите да информират гражданите предварително и да се определи точният ден, в който ще може да се възстанови регистрацията", заяви вътрешният министър.

Бъчварова коментира и проектозакона за електронната идентификация, като отново подчерта, че той ще осигури необходимата сигурност на гражданите.

"Основната новост е в централизирания модел, който е много по-ефективен и гарантира сигурността на информацията и на електронната самоличност. Има възможност документите да се подадат онлайн. Този проект ще стартира след 14 месеца. Системата ще предостави и една друга възможност - ще има регистри на упълномощаванията. Ще се регистрират упълномощаванията през електронната идентичност, което ще направи много по-сигурни самите граждани", каза още Румяна Бъчварова.

2,5 пъти е увеличението на мигрантския поток тази година

През 2015 г. мигрантският поток се е увеличил 2,5 пъти. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Румяна Бъчварова след като си тръгна от Министерския съвет. На въпрос на Атанас Стоянов от ПГ на „Патриотичния фронт“ относно мерките за справяне с бежанската криза, Бъчварова обясни, че през последните седмици има спиране на мигрантския поток, но засилените мерки за сигурност по границата още са в сила.

„Продължава специализираната полицейска операция на българо-турската граница със засилено присъствие на служителите. Там има общо 631 служители - 429 командировани от други структури на „Гранична полиция” и 202 от областните дирекции на МВР”, посочи Бъчварова. Тя уточни и, ч„е продължава изграждането на специализираната система за наблюдения, в която са включени 11 стационарни поста за наблюдение и 117 км периметрови сигнално-охранителни системи.

„Продължава логистичната подкрепа на структури на Българската армия за опазване на българо-турската армия”. Там където имаме изградено съоръжение, вече дава ефект и помага на нашата работа”, каза Бъчварова.

Въпреки засиления контрол по границите вътрешният министър призна, че има нужда от още служители, но министерството не може да си го позволи, защото разходите за командироване били около 2,5 млн. лв. годишно. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов отправи критика към МВР като използва като аргумент инцидента със загиналия афганистанец в района на Средец, като подчерта, че случая е разбил мита, че границите ни са добре охранявани.

„Назначена е проверка и лично съм разпоредила продължаването на тази проверка. На практика цялата информация по случая е предоставена на Окръжната прокуратура в Бургас. Назначени са експертизи и не е приключил този процес. Проведени са извънредни инструктажи за всички гранично полицейски наряди в близост. Никога не сме прикривали информация за това с какви сили разполагаме и по какъв начин охраняваме границата. Той е недостатъчен, затова полагаме усилия за довършване на отрадното съоръжение. Специални усилия са насочени в територията на страната, за да задържаме всички нелегални и да ги отправяме към центровете по миграция, за да можем да ги регистрираме”, отговори Бъчварова.

Мерджанов добави, че именно вътрешният министър трябва да прецени дали са основателни допълнителни разходи за разкриване на нови щатове на „Гранична полиция“. Той припомни, че засилените мерки за сигурност бяха взети едва след инцидента край Средец – риск, за който от БСП са предупреждавали отдавна.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама