Прокуратурата пусна ново опровержение от Еврокомисията по „Яневагейт“

14:07, 27 ное 15 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втори ден от прокуратурата усилено разпращат до медиите отговори от Европейската комисия, с които се опровергава публикацията на „Медиапул“ от преди дни, че ЕК е поискала независимо разследване на скандала „Яневагейт“, за което е необходимо и временното оттегляне на главния прокурор Сотир Цацаров. Вчера те разпространиха отговор от представителството на ЕК в България, а най-новото е от ръководителя на службата на говорителите на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Вчера „Медиапул“ публикува и кореспонденцията си с официален представител на ЕК, като по негово искане не оповести името му.

"Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли.  Ролята на Комисията не е да влиза в  дискусии за това как държавите-членки следва да организират независими разследвания на отделни предполагаеми случаи. Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне  на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите са грешни“, заявява той.

Схинас продължава, че независимостта на съдебната власт е крайъгълен камък за всяко демократично общество. „Както добре знаете , механизмът за сътрудничество и проверка  оценява напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност по редица  установени показатели. Това, което има значение за Европейската комисия са независимостта на съдебния процес, който ние наблюдаваме редовно и последователно чрез Механизма за сътрудничество и проверка.

Следващият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка ще излезе  в началото на 2016г..", става ясно още от писмото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама