55 са доброволците в област Разград

14:50, 27 ное 15 25 422 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
55 са доброволците в област Разград. Към момента в областта доброволни формирования има изградени в общините Кубрат, Исперих и Завет. Това бе съобщено по време на семинар на тема "Изпълнение на Програмата за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования", който се проведе днес в областната администрацията. Дискусията бе водена от зам.-областния управител Нурие Црънгалова. В работата му се включиха директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Емилиян Станев, представители на общините, имащи задължения по Закона за защита при бедствия и др.

Най-много са доброволците в Исперих -25. Всички те имат сключени граждански договори, оборудвани са с необходимата екипировка и са застраховани срещу злополуки.

В община Кубрат, където допустимият брой на доброволците е 15, е запълнен. Също толкова е и съставът на формированието в Завет.

Представителите от другите четири общини – Разград, Лозница, Самуил и Цар Калоян уточниха, че при тях доброволните формирования са в процес на сформиране.

Представителите на общините подчертаха, че има текучеството сред доброволците и за да преодолеят това включват в състава общински служители.

Данчо Димитров – ст. специалист „Отбрана и сигурност” към община Разград обясни, че вече са регистрирани 11 човека, които предстои да преминат обучението и се очаква през 2016 година да бъде завършено сформирането на доброволческия отряд. Той акцентира и върху това, че идеята на община Разград е в групата да бъдат включени хора от „Алпийски клуб-Разград” и медик, тъй като в общинския център са разположени много административни и високи сгради и при евентуално бедствие тези хора ще бъдат изключително полезни.

Втората част от семинара премина с проиграване на Областния план за защита при бедствия в частта „Наводнение”, като беше разигран моментът с оповестяване, събиране и участие на доброволците.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама