Няма лошо време за хубавото младо вино в Пловдив (ГАЛЕРИЯ)

16:01, 27 ное 15 / Култура 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма лошо време за хубавото вино доказаха пловдивчани днес. Артистите от фолклорен ансамбъл "Тракия" всеотдайно повеселиха събралите се пред сградата на Община Пловдив за началото на седмото издание на фестивала "Дефиле на младото вино", след което поеха на шествие из Главната улица, поведени от бог Дионисий и младите му помощнички. Най-нетърпеливите да опитат тазгодишната реколта млади вина пък чакаха при Лапидариума в Стария град, въпреки упорития дъжд, изсипващ се над Пловдив.

Да почетат празника на хубавото младо българско вино пристигнаха кметът Иван Тотев, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, председателят на Съвета по туризъм в Пловдив (главен организатор на Дефилето) Любозар Фратев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, представители на министерства, участници в VІІ Международна среща за туризъм, много пловдивчани и гости на града.

"Дефилето се утвърди като едно от най-масовите събития за винен туризъм в страната", заяви Любозар Фратев. По думите му фестивалът печели и с това, че дегустациите са отворени към широка публика и придружени с богата съпътстваща програма, включваща открити лекции, спектакли, дискусии. Тази година за първи път тя предложи на любителите и винен тур в няколко пловдивски заведения, съпроводен от специално изготвена за случая музикална програма. Вече трета година фестивалът е и част от програмата на Международната среща на туроператорите, провеждаща се в Пловдив през ноември.

Дегустациите на продукцията на 26 изби от цялата страна в 12 локации из Стария Пловдив вече започнаха и ще продължат до неделя. В събота вечер пък ще бъдат наградени най-добрите млади бели, червени и розе вина по регламента, определен от дегустационна комисия, както и вината, отличени от публиката.

Виненият туризъм в Пловдив набира сили, коментираха със задоволство присъстващи на откриването на Дефилето. Припомняме, че тази година Градът под тепетата отбеляза за първи път Европейския ден на винения туризъм. Община Пловдив изготви първата винена карта на региона, фестивалът "Дефиле на младото вино" попада във фокуса на внимание на платформата Пловдив – Европейска столица на културата 2091 година, а следващата година Пловдив ще приеме Световното винено първенство (събитието се провежда за първи път в България).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама