Сирийски министър: Турция свали руския СУ-24 заради сина на Ердоган

16:15, 27 ное 15 / Свят 25 705 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Турски изтребители са свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган“, заяви пред РИА Новости сирийският министър на информацията Омран ал-Зуби.

Свалянето на бомбардировача било в отговор на унищожаването на стотици цистерни с петрол, които бойци от "ДАЕШ" ("Ислямска държава") изпратили от Сирия към Турция. Товар изкупувала компанията на сина на Ердоган - Билал Ердоган.

"Действията на Русия опънаха нервите на Ердоган, защото „ДАЕШ“ има тесни отношения с правителството на Турция. За това има много потвърждения“, казва сирийският министър и добавя: „Камионите превозват не само нефт, а и пшеница и исторически ценности."

Той дава няколко примера, за да подкрепи твърденията си.

Според ал-Зуби повечето от чуждестранните наемници, които са пристигнали в Сирия и воюват за "ДАЕШ", са пристигнали през турска територия, а това по думите му е невъзможно да се случи без съдействието на турските власти. По думите му и голяма част от оръжието, с което се бият джихадистите също е доставено през Турция, както и че „Турця открадна заводи в Алепо, оборудването им, производството, както и исторически реликви. Тя помогна да бъде завладян Палмира, открадна и продължава да краде сирийски нефт със стотици бензиновози. Целият нефт е бил доставян за компания, собственост на сина на Реджеп Ердоган“.

Омран аз Зуби напълно отхвърля версията на Анкара, че е отправила 10 предупреждения към руския самолет, преди да го свали.

"Те първо казаха, че са изпратили 10 предупреждения, след това съобщиха, че самолетът се е намирал над територията на Турция за 17 секунди. За това време не е възможно да се изпратят 10 предупреждения, не е възможно технически".

За това, че семейството на Ердоган активно си сътрудничи с "ДАЕШ", твърдят и редица турски и сирийски медии, пише РИА Новости. Според същите медии, президентският син Билал Ердоган контролира петрола в Турция и го купува на черно от джихадистите. Доходите му обаче сериозно намалели след началото на руската военна кампания в Сирия.

В "семейния бизнес" участвали и други членове на семейство Ердоган, казва пред РИА Новости анализаторът Станислав Тарасов.

"Така например президентската дъщеря Сюмие притежава военна болница в Югоизточна Турция, където се лекуват бойци от "ДАЕШ"".

Тарасов също смята, че свалянето на Су-24 е отмъщение за руските въздушни удари.

Ден след инцидента руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва има сведения за "преки финансови интереси на длъжностни лица в Турция, свързани с доставките на нефтопродукти от предприятия, контролирани от "Даеш". Вчера подобни обвинения отправи и руският вицепремиер Дмитрий Рогозин.

Ердоган на свой ред контрира с изявлението, че "ДАЕШ" доставя на Башар Асад петрола, който добива, а режимът в Дамаск и неговите съюзници финансират джихадистите.

Президентът на Русия Владимир Путин допуска, че висшето ръководство на Турция не знае за нелегалните доставки на петрол от "ДАЕШ", но трудно би повярвал в това, предаде ТАСС.

"Ако не знае, нека узнае", каза Путин по адрес на ръководството в Анкара на пресконференцията в Париж с френския си колега Франсоа Оланд.

Той припомни как само преди две седмици на срещата на Г-20 в Анталия показал снимки, направени от руски летци от височина 5000 метра. На тях се виждали колони от цистерни с петрол и това приличало на "жив петролопровод". Ставало дума за доставки "черно злато" в промишлени количества от завладените от "ДАЕШ" територии.

"Виждаме къде отиват тези коли - те отиват в Турция", заяви Путин и припомни, че ООН забрани с резолюция купуването на петрол от джихадистите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама