Александрина Пендачанска: Правенето на изкуство никога не е било лесно, а днес е цяло изпитание

19:40, 27 ное 15 / Култура 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Правенето на изкуство никога не е било лесно, а днес се е превърнало в цяло изпитание. Истината е, че ние – творците, хората, които живеем чрез и за изкуството, зависим изцяло от вас. И то не заради друго, а защото вие сте нашето вдъхновение. Срещата с вас, публиката, е тази, която пърха в сърцата ни миг преди да излезем на сцената. Заради този един миг на „любовно“ трептение всичко си струва“.

С това посвещение голямата българска прима Александрина Пендачанска се обърна към българските си почитатели дни преди концерта си в НДК, с който ще бъде открит Новогодишният музикален фестивал в София.

На 2 декември почитателите на оперното изкуство ще чуят най-доброто от репертоара на Пендачанска, при това под диригентската палка на Сперанца Скапучи - възпитаничка на Джулиард скул в Ню Йорк и на консерваторията в Рим, изявяваща се в Ню Йорк сити опера, Лирик опера и Оперния театър в Чикаго, операта в Санта Фе.

На пресконференцията преди концерта Пендачанска и Скапучи споделиха вълнението си от факта, че за първи път ще излязат заедно на сцената. 

„Това е събитие, с което не просто ще открием Новогодишния фестивал, но ще го направим с една дама, близка за мен – Александрина Пендачанска, Джиджи. Ухажвам я от много време, тъй като тя е великолепен и много зает артист. Най-накрая успяхме след търсене на пролука в програмата й, да бъде един от артистите във фестивала“, сподели директорът на НДК Мирослав Боршош.

Българската прима загатна какво да очаква публиката от предстоящия концерт. „Това ще е първото ми участие със Сперанца Скапучи. Радвам се, че ще имам честта да пея под нейната палка и нейното ръководство. Програмата е разделена на две части. Трима са композиторите, които сме избрали за програмата – Верди, Росини и Моцарт. В първата част ще изпея три арии, които са изпълнявани обикновено от мецосопран. Във втората част е изцяло сопранов репертоарът. Програмата отговаря на сегашния ми репертоар. Не съм се връщала в миналото, по-скоро стоя в настоящето, дори с поглед в бъдещето“, разказа Александрина Пендачанска.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама