Ловците остават без компенсaции за отменените заради изборите излети

08:36, 28 ное 15 25 547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ловните излети, които бяха отменени заради местните избори тази есен, няма да бъдат компенсирани през януари.

Това каза за Topnovini.bg зам.-председателят на ловно-рибарското дружество “Сокол” в Шумен Харизан Харизанов.

Той заяви, че е получено писмо от главния секретар на Националното сдружение на ловците Васил Василев, в което се посочва, че ловът на диво прасе ще приключи окончателно втората неделя на месец януари 2016 г.Така ловците остават без компенсация за двата уикенда или общо 4 ловни излета, които пропуснаха заради местните избори на 25 октомври и балотажа на 1 ноември.

Авджиите очакваха да имат компенсация, защото досега винаги е имало такава, когато ловът и изборите съвпадат.

Засега втората седмица на януари остава като официален край на ловния сезон за прасета, въпреки промените в закона за лова, които се подготвяха. Ако те бяха приети, излетите за лов на диво прасе трябваше да свършат на 31 декември. Харизан Харизанов обясни, че новият закон е върнат от Министерски съвет на Министерството на земеделие за доработки и така тази година тези срокове няма да влязат в сила.

Идеята за по-ранно приключване на лова на диво прасе се обсъжда заради нарастващия брой на женски прасета, които имат малки още през декември. За да се избегне отстрелването на тези животни се предлага за последно ловците да излизат за прасе до 31 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама