Доклад на ДАНС установил руска връзка в хакерските атаки срещу сайта на ЦИК

11:19, 28 ное 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Докладът на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) е установил руска връзка в хакерските атаки срещу сайтовете на Централната избирателна комисия (ЦИК), МВР, Народното събрание, президентството и други държавни институции по време на изборите. Това съобщава вестник „24 часа“, цитирайки източник, запознат с доклада.

Според него докладът е бил четен на Консултативния съвет по национална сигурност и разпратен на отговорните фактори, но не му е дадена публичност. 

„Атаката срещу нашите сайтове в дните на изборите е добре замаскирана и осъществена от правителствени агенти, които официално не са свързани с чужда държава“, казал за “24 часа” високопоставен източник от разследването. „Но има достатъчно основания да се правят обосновани предположения за връзка с Москва.“

Самият Плевнелиев изрази подозрения, че е възможна намеса на чужда страна и описа хакерските атаки като "нов Костинброд" и обяви, че лично е сезирал ДАНС за случая.

Докладът на ДАНС е бил изготвен и с помощта на ФБР, което се е включило в анализа на данните.

Атаките са били осъществени по така наречената Distributed Denail of Service (DdoS) технология. При нея милиони заразени със зловреден софтуер компютри изпращат заявки за достъп до съответния сайт, но понеже сървърът, на който се намира, не може да ги обработи, сайтът блокира.

Обикновено се използват програми, които правят над 200 заявки за достъп до съдържанието на даден сайт за една секунда. При атаката над правителствените сайтове се стигнало дори до 8 млн. заявки в секунда.

Има два варианта за атака - чрез доброволно участие или с ботнет – мрежа от заразени компютри (ботове), чиито собственици в повечето случаи не знаят, че машините им са инфектирани. За ударите в деня на изборите е използван вторият вариант.

 
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Krasimira 09:43, 20 ное 18

Повече от 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна, за да ме осакатят и заключат. МВР ги крие!

https://www.linkedin.com/in/danailnachev
https://bg.linkedin.com/in/miroslav-marinov-5a2471a6
https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a
https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b
http://www.advokatyordanova.com/
https://www.facebook.com/georgieva.rali
https://www.facebook.com/biliana.marinova.5
https://www.facebook.com/tnachev
https://www.facebook.com/ognyan.petranov
https://www.facebook.com/yancho.peev
https://www.facebook.com/emilia.pavlova.927
https://www.facebook.com/ventsislav.kassamski

2 Krasimira 09:44, 20 ное 18

От 2010 ме следят и тормозят с анален секс!

https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
http://www.advokatyordanova.com/

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама