Редят изложба посветена на 100-годишнината на шуменския творец Любен Петков

11:54, 28 ное 15 / Култура 25 585 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба с над 40 картини масло, акварел и около 60 скици на театрални декори от Любен Петков, ще се открие днес от 16.30 часа в Градската художествена галерия “Елена Карамихайлова” в Шумен.

Вернисажът е посветен на 100 години от рождението на твореца.

На 30 ноември 1915 година в Шумен се ражда Любомир Калев, приел по-късно артистичното име Любен Петков. Между 1937 и 1940 година учи в Художествената академия в София.

Всестранно надарен Любен Петков е увлечен от театъра, бил е танцьор и музикант. 33 години работи като сценограф в драматичния театър в Добрич. За тези повече от три десетилетия е автор на декорите на над 180 постановки.

Неспокойната му творческа натура го прави неразривна част от артистичните и бохемски среди. Близки приятелства свързват Любен Петков с едни от най-изявените български поети и писатели, сред които Богомил Райнов, Александър Вутимски, Александър Геров, Никола Вапцаров.

Пословично и до днес в артистичните среди у нас остава приятелството между Любен Петков и тъжният принц на българската поезия шуменецът Иван Пейчев.

Изкушен от театъра и литературата Любен Петков остава верен на живописта и под четката му се раждат десетки картини, които впечатляват и днес с неповторимия си колорит и характерен рисунък. Сред най-популярните му платна са “Нощ над Тича”, “Косачи”, “Залез”. Въпреки това Любен Петков не става член на Съюза на българските художници, но е радушно приет в Съюза на артистите.

Творецът напуска този свят на 3 октомври 1997 година, малко преди да навърши 83 години.

По повод 100-годишнината от рождението на Любен Петков предстои да излезе и книга посветена на творческия му и житейски път. Изданието се реализира с финансовата подкрепа на Общински фонд “Култура” и ще бъде готово в края на декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама