Македония започна да стори ограда по границата с Гърция

12:03, 28 ное 15 / Свят 25 836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македонската армия започна изграждането на метална преграда по границата си с Гърция при Гевгелия, съобщи агенция Reuters. 

Представител на македонските власти обясни, че целта е  по-добър контрол върху хилядите мигранти, запътили се към Германия.

По-рано този месец Скопие обяви, че ще пропуска само сирийци, иракчани и афганистанци. Това остави множество хора в ничията земя между Македония и Гърция. Преди два дни част от чужденците щурмуваха границата. Днешните действия са превантивни, заявиха от Скопие.

Междувременно, Европейската комисия (ЕК) официално съобщи в събота, че властите в Македония и Сърбия сами решават на кого от мигрантите да разрешат да премине по т.нар. "Балкански път" в посока към Европейския съюз. Според ЕК Скопие и Белград могат да върнат всички мигранти, които смятат, че са икономически и не бягат от война.

"Фронтекс действа само в страните от ЕС. В трети страни, както е случаят с Македония и Сърбия, ЕС не издава правила как тези държави трябва да действат по отношение на мигрантите и връщането на икономическите мигранти от тяхна територия", заяви говорителят на комисията Наташа Берто.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама