БСП: Бюджет 2016 ни връща в годините на Дянков

12:27, 28 ное 15 / Политика 25 932 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Управляващите приеха на първо четене държавния бюджет за 2016 г. Проектът на правителството за най-важния закон в държавата е безидеен. Той не е ключ към национално отговорни политики, не съдържа визия и идея за развитие на държавата, не дава отговор на проблемите, които вълнуват хората. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в доклад по време на днешното заседание на Националния съвет на БСП, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Според лидера на социалистите не е случайно, че още преди приемането си, бюджетът е осъден и от синдикати, и от работодатели, и от полицаи, и от културни дейци, но преди всичко – от хората. Председателят на БСП припомни една от основните критики на левицата по отношение на бюджета – слабата разпределителна роля на държавата, която обхваща 37% от средствата при 50% средно за ЕС. 

Миков бе категоричен, че проектобюджетът на дясното управление ни връща в годините на Дянков (финансов министър в кабинета „Борисов 1“) и е антисоциален. Размерът на социалните плащания остава замразен и се запазват данъчните механизми за социална поляризация – плосък данък върху доходите, висок размер на косвените данъци – след като не бе прието предложението на БСП за въвеждане на по-справедлива прогресивна скала за облагане. В същото време не се увеличава максималният размер на осигурителния праг, за да се държи цената на труда ниска в интерес на капитала. 

"Увеличението на размера на пенсиите изостава спрямо растежа на средствата, необходими за издръжка и вдигането на линията на бедността, което ще остави десетки хиляди хора извън кръга на получаващите социални помощи”, посочи лидерът на социалистите. 

По думите му не са предвидени и никакви мерки за борба с демографската криза, а бе отхвърлено предложението на левицата за по-ниска ставка на ДДС за детските храни и стоки. Правителството не изпълни задълженията си да внесе краткосрочни и средносрочни мерки, цялостна стратегия за борба с демографската. 

"В образованието средствата намаляват – с 0,1% спрямо БВП през тази и през следващата година. А оскъдният ресурс се пренасочва към търговски дружества, които формират печалба. Бюджет 2016 задълбочава регионалните диспропорции” подчерта още Михаил Миков. 

Съотношението между дълга и БВП, с оглед на съпротивителните сили на българската икономика, е обезпокоително високо, предупреди председателят на БСП. По думите му с бюджета за следващата година страната влиза в дългова спирала, а финансовата стабилност ще се осигурява на гърба на хората. 

"Интересно е поведението на АБВ, която първо не подкрепи, а после подкрепи милиардните заеми в началото на годината, обеща да следи за какво ще се ползват парите. Днес, когато те подкрепят бюджета, който не дава отговор на този въпрос – 2 млрд. лв. са на разположение на правителството, но незнайно за какво – те дължат отговор на избирателите си, но и на всички българи, кой и за какво изхарчи над 5 млрд. тази година и кой и за какво иска нови 5,5 млрд. за следващата”, заяви лидерът на БСП. 

Наред с това Миков изтъкна, че съзнателно е занижена приходна част, за да се отчита преизпълнение на бюджета, което да се изразходва по целесъобразност и без бюджетна рамка от правителството и близките до него партии. 

Междувременно стана ясно, че 49-ят Конгрес на БСП ще бъде свикан в периода от 11 до 30 април 2016 г. Дневният ред, точната датата и мястото на Конгреса ще бъдат конкретизирани през януари. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама