Миков: Президентът се изявява като ястреб, правителството - като пернати

13:00, 28 ное 15 / Политика 25 676 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Управляващите не спират да показват липса на балансирана външна политика”. Това заяви председателят на БСП в доклада си пред Националния съвет на партията, предаде София Topnovini.bg. 

„Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати. При всички случаи няма воля за отстояване на националния интерес”, подчерта Михаил Миков. 

Лидерът на социалистите отбеляза продължаващите опити България да се вкара в риторика на квази-война с Русия и отсъствието на българска позиция по случващото се в Близкия Изток и Северна Африка. В тази връзка Миков посочи и въпроси, по които до момента управлението не е определило своето отношение. 

„Какви са причините, довели до толкова лесното и бързо разпалване на конфликти в различни държави от Близкия Изток и Северна Африка? Кой е заинтересован и кой провежда истинската борба с тероризма? Какви са границите на допустимост на намеса на една държава във вътрешните работи на друга?”, запита той. 

Миков посочи, че липсва ясна позиция на България и по въпроса за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Той припомни, че следващите преговори са през февруари, но управлението все още не е формулирало ясно дали и защо подкрепя или не подкрепя това споразумение. 

Миков допълни, че е имало критики от отделни членове на Националния съвет на партията за недостатъчна опозиционност на БСП в Народното събрание. "Напоследък се наблюдава процес на съживяване на парламентарната ни група. Особено ясно личи това в дискусиите по бюджета за следващата година”, каза и допълни, че депутатите на левицата са били активни в парламентарния контрол, в който се поставят редица други въпроси от обществен интерес. 

„И ако средностатистически групата ни изглежда все по-жива и опозиционна, то може да се каже, че тежестта на това не се разпределя равномерно между отделните народни представители”, отбеляза обаче Миков. Той добави, че членовете на НС ще получат точна справка за участието на депутатите в работата на парламентарната група. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама