В Добрич стотици автомобили се включиха в протеста срещу поскъпването на винетките

15:29, 28 ное 15 25 636 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дълга няколко километра автоколона в продължение на около час обикаля улици и булеварди в Добрич в знак на протест срещу поскъпването на винетките. Стотици добричлии, въпреки дъжда, се включиха във втория протест срещу по-скъпите винетки, който е част от националната инициатива.

Коли и микробуси със стикерите на протеста, развявайки трибагреника и надувайки клаксоните преминаха през ул. „Отец Паисий”, бул. „3 март”, ул. „Сан Стефано”, бул. „Добруджа” и бул. „25 септември”.  На места автоколоната затрудняваше движението. За около 15 минути протестиращите спряха по бул. „25 септември”, в района на паметника на Хан Аспарух, където бе прието протестно писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

В него недоволните граждани на Добрич заявяват, че няма да платят по-скъпите винетки, защото пътищата не са поддържани или само се закърпват некачествено, защото повишаване на минимална работна заплата, не е довод за повишаване на винетни такси. Протестиращите посочват, че в съседни страни винетките са по-евтини, а  пътищата са в много по-добро състояние. „От години се иска разширяване на пътя Добрич - Варна, да стане поне трилентов, тъй като е един от най-натоварените пътища, не само през летните месеци, а целогодишно, но и това не се случва. Пътят Добрич-Албена е целият осеян с дупки”, се казва в писмото. В него добричлии питат министър Павлова защо само преди няколко месеца обяви, че цената на винетките няма да има, а точно след изборите бе решено тя да се увеличи. „Ние, като граждани на Република България и работодатели на нашите управници, бяхме поканили миналата неделя министър Лиляна Павлова да дойде с личния си автомобил да кара по улиците на Добрич, но тя не се отзова. Когато един работник не се вслуша в молби на работодателя си той трябва да си ходи”, заяви един от ораторите на протеста. След което последваха възгласи „Оставка!”.

Никой от народните представители от област Добрич не се бе отзовал на поканата на организаторите. Сред протестиращите бе само депутатът от Атака от Варна Калина Балабанова. Тя прие връченото й протестно писмо и заяви, че ще го връчи на колегите си от област Добрич и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.

„Много се радвам, че виждам добричлии събудени. Надявам се да бъдете винаги активни по важните въпроси, защото тогава наистина ще бъдете чувани и ще можете да променяте нещо”, каза Калина Балабанова.  Тя призова гражданите да бъдат активни, да гласуват. „Когато се пренебрегват вашите лични адреси, излизайте, блокирайте, протестирайте. Аз съм много горда, че днес мога да ви видя в такъв голям състав, толкова амбицирани, неотстъпчиви и толкова събудени”, каза още тя.

Организаторите съобщиха, че ще изпратят протестното писмо до всички политически сили – както парламентарни, така и извънпарламентарни.

След като бе обявен краят на протеста, участниците в него потеглиха към с. Стожер, където да пият кафе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама