24 македонски полицаи са ранени при сблъсъци с мигранти

18:42, 28 ное 15 / Свят 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двайсет и четири македонски полицаи са били ранени при сблъсъци на границата с Гърция, където нелегални мигранти хвърляха камъни по органите на реда, съобщава македонският вестник „Дневник“

Мигрантите протестираха срещу решението на властите да започнат издигане на метална ограда по границата и да не ги пуска на своя територия. Те замеряха полицията с „дъжд от камъни“, докато гръцката полиция стояла безучастно и само гледала.

Македонската полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу мигрантите и е успяла да отблъсне опитите им да нахлуят на македонска територия. Мигрантите, предимно от Пакистан и Иран, стоят дни наред блокирани от гръцката страна на границата, след като Македония обяви, че ще пуска само граждани на Сирия, Ирак и Афганистан.

Напрежението днес възникна, когато един от мигрантите получи изгаряния от високоволтов кабел. Мъжът се качил на покрива на вагон и се допрял до висящия отгоре кабел. 

По-рано днес македонски войници започнаха да забиват в земята триметрови колове, за да изградят ограда, подобна на тази, издигната от Унгария. Македонското правителство посочи обаче, че няма намерение да запечатва напълно границата. Правителственият говорител Александър Георгиев съобщи, че целта на оградата е "да насочи притока на хора към контролираните пунктове с цел да бъдат регистрирани и третирани хуманно".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама