Болницата в Исперих е ремонтирана и преоборудвана по проект за повече от 2 млн. лв.

09:54, 01 дек 15 25 661 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болницата в Исперих е ремонтирана и преоборудвана с апаратура по проект за повече от 2 млн. лева, съобщиха от общината. Обновената и реконструирана сграда на лечебното заведение бе открита официално от управителя на МБАЛ-Исперих д-р Абдулах Заргар и общинския кмет Бейсим Руфат. Д-р Заргар представи възможностите на новите медицински апарати и уточни, че те ще се ползват от десет отделения.

Началото на ремонта на болницата е поставено преди две години по проект по ОП "Регионално развитие" на стойност 2 013 817 лева. От тях собственият принос на общината е в размер на 13 817 лева. Основната цел на проекта бе подобряване на възможностите за достъп до диагностика, лечение и долекуване на населението в общината.

По проекта „Подобряване възможностите за долекуване на населението на Община Исперих чрез модернизация на„МБАЛ - Исперих” ЕООД е направена топлоизолация на сградата на болницата, подменена е съществуващата дървена дограма, ремонтирани са помещенията на болничните отделения, подобрен е достъпът на хората с увреждания и др. Дейността е реализирана от “Антора” ЕАД – Варна.

Доставено е и вече е монтирано специализирано медицинско оборудване, което включва рентгенов апарат – графично-скопичен, апаратура за горна и долна ендоскопия, бронхоскоп, доплер, ЕКГ апарати, монитори (ЕКГ, пулсоксиметър, кръвно налягане, телесна температура), дефибрилатор с опция за синхронизирано електрокардиоверзио, инхалатори, спирометър, двуканален коагулометър, криостат, хистокинет, апарат за високочестотни токове, апарат за ниско и средночестотни токове, апарат за ултразвукова терапия, апарат за нискоинтензивно магнитно поле, стерилизатор за ендоскопски инструменти и аксесоари, ехограф, ЕЕГ, ЕМГ и ЕКГ детски. Дейността е реализирана от “Вега Медикал” ООД – София.

От подобрените здравни услуги са облагодетелствани всички пациенти на „МБАЛ - Исперих” ЕООД, броят на които през последните години се движи в диапазона 4 500 – 5 500 души годишно. От услугите на лечебното заведение се ползват  и около1350 души с двигателни и зрителни увреждания от община. В болницата се лекуват освен пациенти от община Исперих и от съседните общини, както и от областите Силистра, Добрич, Търговище, Русе и др.

Успешното изпълнение на проекта оказва трайно положително въздействие върху всички избрани целеви групи и върху цялата местна общност, като в тази връзка се очаква той да получи широка обществена подкрепа, отбелязват от общината.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама