Ердоган хвърля оставка, ако докажат връзката му с ИД

10:53, 01 дек 15 / Свят 25 255 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е готов да хвърли оставка, ако се докажат твърденията, че неговата страна е купувала петрол от терористичната организация "Ислямска държава", съобщава вестник „Хюриет“.

"Казвам съвършено открито: ако подобни факти се потвърдят, няма да остана на поста си. При това питам уважаемият Путин, той ще остане ли", заяви Ердоган пред медиите в Париж, където присъства на среща за климатичните промени. Турският президент заяви това в отговор на твърденията на Путин, че Турция е замесена в контрабанда на петрол от контролираните от "Ислямска държава" райони в Сирия, която осигурява финансиране на терористите.

"Всички знаят страните, от които купуваме петрол. Финансовото министерство на САЩ съобщи, че един от тези, които купуват петрол от "Ислямска държава", е гражданин на Сирия и Русия. Нека първо да отговорят на това", заяви Ердоган и добави, че неговата страна се бори с контрабандата на петрол.

По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че Турция е свалила руския военен самолет, за да защити търговията на "Ислямска държава" с петрола. "Русия има всички основания да смята, че руският Су-24 бе свален, за да се подсигурят доставки на нелегален нефт от Сирия в Турция", заяви Путин, който добави, че продължава финансирането на терористите в СириЯ.

Припомняме, че миналия петък хиляди излязоха на протест в Истанбул в защита свободата на словото пред редакцията на турския вестник “Джумхуриет”, след като главният редактор на изданието Джан Дюндар и кореспондентът от Анкара Ердем Гюл бяха арестувани.

Журналистите бяха обвинени от Наказателния съд в Истанбул в „политически военен шпионаж” и „разкриване на поверителна информация” заради това, че са публикували статия, разкриваща схема за продажба на оръжия от Турция на сирийските ислямисти. Вестникът е публикувал подробен материал през януари 2014 г. и за износа на петрол към Сирия от фирма, собственост на сина на турския президент Еродоган – Билал Ердоган.

САЩ остро осъди натиска върху свободата на словото в Турция. „Свободата на словото е основа в конституцията на всяка страна. Загрижени сме и за ситуацията със свободата на свловото в Турция”, коментираха от Белия дом.

Руските медии също публикуваха материали, според които хора от най-близкото семейно обкръжение на турския президент контролират търговията с петрола на „Ислямска държава“. Родният син да държавния глава – Билал, купувал суров петрол от джихадистите и контролирал нефтените потоци в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама