Обсъдиха проектобюджета на община Омуртаг за 2016 г.

11:14, 01 дек 15 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публично обсъждане на проекта за бюджет на Община Омуртаг за 2016 година се проведе в понеделник. На обсъждането присъстваха ръководството на Общината, общински съветници, кметове на кметства, общински служители, граждани и представители на местното кабелно радио.

Финансовата макрорамка, която бе представена от директора на дирекция „Финансово-счетоводни дейности” Фахри Ниязи, е 12 036 425 лв. От тях  2 690 221 лв. са очакваните постъпления от местни данъчни и неданъчни приходи.

Приходите от държавни дейности са 9 423 700 лв., където се вижда  ръст от 870 679 лв. спрямо миналата година. Голяма част от тези средства, близо 5 млн. лв., са за образование. Целевата субсидия за капиталови разходи за 2016 година е  921 400 лв., за  2015 тя е била 785 400 лв.

193 хил. лв. са предвидените средства за зимно снегопочистване, които са с 58 хил. лв. повече от предходната. С около 24 хил. лв. по-малко средства получава Дневният център за възрастни хора в Омуртаг, понеже броят на потребителите е намалял от 30 на  15.

Здравеопазването получава над 319 хил. лв., читалищата – над 325 хил. лв.

По време на обсъждането бяха представени предложения за капиталови разходи от кметове на кметства, кметски наместничества и граждани. Те бяха в няколко основни направления – за асфалтиране на пътища, водоснабдяване и ремонти на читалища и кметства. Имаше и предложения за ремонт на покривната конструкция на ритуалната зала в град Омуртаг.

В заключение кметът на общината инж. Ешреф Ешрефов благодари на всички присъстващи за активното участие. Той каза, че при изготвянето на новия бюджет, според възможностите ще бъдат включени най-належащите, поставяйки акцент върху водоснабдяването и пътната инфраструктура.

Градоначалникът подчерта, че за да функционира нормално общината е необходимо през следващия бюджетен период да се свият разходите, което според него неминуемо ще доведе и до оптимизация на структурата на администрацията и на всички нейни звена.

„Бюджет 2016 ще бъде бюджет на икономиите и на точно премерените разходи“, допълни още Ешрефов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама