Празника на св. Варвара отбелязват във факултет „Артилерия, ПВО и КИС” в Шумен

11:31, 01 дек 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Денят на света великомъченица Варвара ще бъде отбелязан в петък във военен  факултет „Артилерия, ПВО и КИС”-Шумен към на Националния военен университет. Това съобщиха от пресцентъра на Факултета.

Празникът ще бъде отбелязан със света божествена литургия от 9.30 часа в шуменския храм „Св. Трисветители”, до площад Кристал. От 11.00 ч. в катедра „Полева артилерия” на факултета ще се проведе тържествена церемония за присъждането на почетна грамота и икона на св. Варвара на офицер артилерист, за изключителни заслуги към българската артилерия.

На празника са поканени да присъстват кметът на Шумен Любомир Христов, зам.-кметът по култура, просвета и образование Найден Косев, областния управител Донка Иванова, зам.-областния управител Петко Шаренков, ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев, военни от резерва и запаса, офицери, сержанти, войници и курсанти-артилеристи от шуменския гарнизон.

Денят на св. Варвара се чества от артилеристите във всички християнски страни в Европа и Америка. Св. Варвара се почита като покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век.

В България тази традиция е създадена през 2005 година по предложение на инициативен комитет от Шуменския военен факултет и с благословията на негово високо преосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама