Коледно влакче ще радва децата на Шумен по празниците

11:34, 01 дек 15 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дядо Коледа ще пристигне с влакче днес в Шумен и ще донесе куп изненади на малки и големи преди тази вечер в града да грейнат празничните елхи и коледно-новогодишните светлини. Това е само част от празничната програма, която Община Шумен подготвя за шуменци.

Над 160 са проявите през декември, с които Шумен ще отбележи настъпването на новата 2016 година.

Това разкри заместник-кметът по култура, просвета и образование Найден Косев на пресконференция днес.

Празничният месец декември започва тази вечер в 17,30 часа, когато кметът Любомир Христов ще запали светлините на коледната елха, която е поставена на площад “Освобождение” /до Инспектората по образование/. Освен нея още две елхи ще радват шуменци.

Празничното настроение ще бъде допълнено от коледен базар, който ще бъде разположен в пространството до хотел “Мадара”, а на сцената, която ще бъде изградена на площада групи и изпълнители ще веселят шуменци до настъпването на Новата година. Базарът ще бъде открит на 14 декември. Коледните къщички се изработват от Общинското предприятие” “Общински пазари” и в тях ще се продават детски играчки, сладки и солени вкусотии и други.

Влакчето, с което Дядо Коледа ще пристигне днес, след това ще остане в града и ще вози малки и големи по маршрут от Драматично-кукления театър “Васил Друмев” до хотел “Мадара”. Засега е планирано влакчето да е с работно време от 10,00 до 13,00 часа и от 16,00 до 19,00 часа. Децата до 5 години ще се возят безплатно, а цената на билетите за останалите все още се уточнява, но ще бъде символична.

“За първи път правим тази атракция и ако тя се приеме добре от шуменци, влакчето ще вози пътници и през летните месеци”, обясни Найден Косев.

Заместник-кметът уточни, че въпреки по-ограничените финансови възможности на Общината в края на годината за шуменци ще бъде осигурено празнично настроение. Той уточни, че 1/3 от празничните светлини са повредени, останалите 2/3 са използвани, а са вкарани и някои нови елементи в централната зона на града.

Косев обясни и защо центърът на празненствата се измества в пространството до площад “Освобождение”.

“Пространството до този площад бе определено със заповед на кмета Красимир Костов от януари тази година за място, където да се провеждат културни, художествени и други прояви. Освен това площадът е по-голям от мястото пред театъра, което дава възможност за повече атракции, както и за по-добра охрана и грижа за здравето на шуменци”, каза Найден Косев.

На този площад Шумен ще посрещне и Новата 2016 година. Празничната програма на 31 декември започва от 22,30 часа и залага на фолклорното начало. На сцената ще се изявят предимно местни групи и изпълнители. Гост на шуменци ще бъде и народният изпълнител Данислав Кехайов.

Преди празничната програма на 31 декември в Шумен предстоят коледните концерти на формациите “Мадара”, “Бодра песен”, Веселяче” и други. На 22 декември в шуменския театър е големият коледен концерт, организиран от Община Шумен “Коледна приказка” с участието на Държавен симфоничен оркестър и солисти Марио Николов и Валентина Корчакова.

И тази година Община Шумен ще почете дарителите в града. “Денят на шуменските дарители” ще бъде отбелязан на 4 декември в танцувалната зала на Младежкия дом. Над 150 фирми и физически лица дарявали от сърце през годината ще бъдат приветствани от кмета на Любомир Христов. Те ще получат и възпоменателни знаци за благотворителната си дейност.

Всички празнични концерти и събития, които ще се състоят в Шумен през месец декември, могат да бъдат видяни на сайта на Община Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама