Трансфер на знания за здравословна работна среда договориха русенска и швейцарска организации

11:37, 01 дек 15 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП), със седалище в Русе, подписа споразумение с швейцарската организация Health Promotion Switzerland, с което стартира процедура за получаване на правомощия да присъжда марката „Приятелска работна среда – България” на български фирми и институции. Информацията съобщават русенските партньори. 

Швейцарските компании, които отговарят на изискванията на стандарта, получават марката Friendly Workplace Label („Приятелска работна среда”), която се присъжда от швейцарската фондация в качеството й на институция, упълномощена от държавата да провежда политиката за здравословен начин на живот.

БРТПП адаптира за българските условия критериите за прилагането на швейцарския стандарт и създаде наръчник за здравен мениджмънт във фирмите. В основата на стандарта стоят шест критерия, които насочват процеса на вътрешен одит по опазване на здравето на работното място. Стандартът съответства на качествените критерии на Европейската мрежа за насърчаване на здравето на работното място.

Швейцарският модел създава нови възможности за развитие на личността и семейството, обвързва здравния мениджмънт с корпоративната култура, допринася по множество различни начини за фирменото развитие,  включително чрез по-добър корпоративен имидж и по-добра печалба.

Рисковете на работната среда

Високите технологии,  интензивността на работата, напрежението, свързано с крайни срокове, несигурността, честите промени и специфичните условия на труд са ключови рискови фактори на съвременната работна среда, а тяхното управление  зависи от мениджърските методи за поведенческа промяна.   Ако в една организация има нарастващ брой заболявания и отсъствия, нарастват разходите за заместване, има сериозно текучество, злополуките са все по-често, намалена е производителността, конфликтите и агресията са постоянни, влошено е качеството на работата, нараства броят на жалбите и рекламациите и като краен резултат е намалена печалбата  - то това са сигурни сигнали, че има проблеми със здравето на работното място.

Българо-румънската търговско промишлена палата допринася към развитието на социално отговорен фирмен мениджмънт в България, като трансферира швейцарския доброволен стандарт за управление на здравето на работното място, при това го съобразява с българската нормативна уредба, с икономическото състояние на българските фирми и не на последно място – с българската народопсихология. БРТПП разполага с обучени по швейцарския модел експерти, които са в състояние да помогнат на мениджърите да изградят специализирани познания в сферата. След успешното приключване на преговорния процес с швейцарската фондация БРТПП ще придобие правата да одитира българските компании и да им присъжда марката за благоприятна работна среда.

Ефективните мерки не са скъпи

Швейцарският модел показва, че ефективните мерки не са непременно скъпи и организационно сложни. Много от тях могат да бъдат лесно приложени в българските компании: тийм билдинг, честване на фирмено събитие, 10-минутна гимнастика на работното място (за хората, работещи с компютри), кът за хранене, свежи плодове и цветя в помещенията, стъклено шише с изворна вода на всяко бюро, гъвкаво работно време, информационни табла, пощенски кутии за мнения и предложения, вътрешно фирмен информационен бюлетин, ротация на работните места. Други мерки изискват малко повече средства, но и те са приложими у нас: карта за фитнес или собствен фирмен фитнес, детска градина за децата на служителите, стая за релаксация, масаж на работното място, подаръчни кошници със здравословна храна.

Как българският бизнес може да се възползва от световния опит

Подготвен е сайт “Здрави на работното място” на адрес health.brcci.eu, който цели да подпомогне българските мениджъри с водещи световни практики и полезна информация за опазване на здравето на работното място. Освен това сайтът дава възможност за обмен на опит и мнения и по този начин улеснява създаването на мрежа от експерти в сферата на здравния мениджмънт. 

Трансферът на водещия швейцарски опит у нас стана възможен благодарение на проект „Здрави на работното място”, който се осъществява от БРТПП и Health Promotion Switzerland. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама