НАТО обсъжда отношенията си с Русия в Брюксел, Черна Гора става част от Алианса

11:50, 01 дек 15 / Свят 25 221 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външните министри на страните-членки на НАТО се срещат днес и утре в Брюксел. Основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на двудневната среща са кризата в Сирия, като и отношенията на НАТО с Русия.

По-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг обяви, че ще се търси механизъм за избягване на инциденти като този, при който Турция свали руски изтребител. Очаква се външните министри да насърчат Анкара да търси начини за водене на разговори с Москва, за да се тушира напрежението между двете страни.

Черна Гора ще получи показа за присъединяване към Алианса

По време на срещата в сряда Черна гора ще получи покана за членство в НАТО. "Предложеният текст беше одобрен на ниво посланици (в НАТО)", каза източник, пожелал анонимност. "След това ще отнеме най-много година и половина на Черна гора да стане държава-член", допълва той.

Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че не може да коментира решението, тъй като то зависи от срещата на външните министри на страните членки, но подчерта, че "Черна гора е извървяла дълъг път, за да стане част от евроатлантическото семейство". Той определи възможното изпращането на покана до Черна гора за започване на преговори за присъединяване като "историческо решение", което ще покаже продължаващия ангажимент към Западните Балкани.

Това ще е първото разширяване на НАТО, след като Албания и Хърватия бяха поканени да се присъединят през април 2008 г. Договорът за тяхното членство беше подписан година по-късно във Вашингтон. Тогава Македония също получи право да стане член на Алианса, но това ще се случи, след като бъде решен спорът за името й с Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама