72% смятат, че „Юбер“ е добра възможност за превоз

12:43, 01 дек 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седемдесет и два процента от участниците в допитване сред жителите на София, Пловдив и Варна смятат, че услугата за споделено пътуване „Юбер“ е добра възможност за превоз. Това показва проучване на Gallup International, проведено сред 706 пълнолетни жители на трите най-големи града в началото на ноември и е представително за населението в тях. 

Две трети от запитаните искат предлагането на тази услуга да продължи, но с регулация, 24% са на мнение, че дейността компанията трябва да бъде напълно разрешена, без никакви ограничения, а 8% смятат, че трябва да бъде абсолютно забранена. 

Същевременно мнението за таксиметровите услуги сред населението на трите най-големи града у нас - т.нар. жълти таксита - е по-скоро положително: 55% споделят позитивна оценка, а 37% - негативна. 

Проучването отчита и сравнително широко принципно одобрение към т.нар. споделени услуги. На въпрос с пояснение за същността на този тип услуги, 60% отговарят положително, а 37% - отрицателно. Проучването показа, че най-чувствително е одобрението сред най-младите, а хората в пенсионна възраст са най-скептични. Именно по-младите и хората с по-високо образование са и по-уверени, че в бъдеще подобни услуги ще са нещо нормално. Осемдесет и четири процента от попитаните в трите най-големи града на страната споделят мнението, че подобни услуги ще са нещо нормално в бъдеще, а 11% смятат, че те ще изчезнат.

Припомняме, че в края на септември Върховният административен съд потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на двете компании, предлагащи услугата за споделено пътуване Uber X в София - „Юбер Б.В.“ и „Разиер Опърейшънс Б.В“. 

В началото на октомври компанията спря услугата за София, а граждани излязоха няколко пъти на протест в нейна защита. 

Представители на компанията се срещнаха с депутати от Реформаторския блок, за да обсъдят евентуални законодателни промени, които да регулират дейността на „Юбер“ у нас, но действия по темата все още не са предприети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама