Германия влиза във войната срещу "Ислямска държава", праща 1200 войници в борбата с тероризма

12:56, 01 дек 15 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германското правителство одобри участието на въоръжени сили на страната в международната коалиция срещу терористична организация "Ислямска държава" в Близкия изток.

Германия ще изпрати най-малко 1200 войници, за да се защити от екстремистите, пише usatoday.com.

Федералната република ще участва и с разузнавателни самолети и военноморска фрегата в отговор на искането на Франция за подкрепа от ЕС в борбата с "Ислямска държава" след терористичните атентат в Париж миналия месец.

"Войските ще бъдат използвани, за да подпомагат работата на изстребителите, самолетите-цистерни, както и бойните кораби", каза говорителят на немското министерство на отбраната Йенс Флосдорф пред западни издания.

Предстои решението да бъде одобрено от парламента днес, а след това да бъде обсъдено и от Европейския парламент.

В коментар, публикуван в ежедневника Билд военният министър на страната Урсула фон дер Лайен призова за обединение срещу Даеш. "Всичко трябва да бъде насочено към една и съща цел – отслабване на "Ислямска държава", ограничаване на обхвата й, унищожаване на лагерите, в които обучава бойци, връщане на властта във всеки град под владението на групировката, както и унищожаване на приходите от петрола, които ги карат да се чувстват непобедими", каза Фон дер Лайен пред изданието.

Едногодишната мисия ще струва 134 милиона евро и може да бъде удължена догодина. Преди гласуването в кабинета външният министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че е възможно борбата да е продължителна. "Правим каквото е необходимо от военна гледна точка, и каквото можем да подкрепим политически", заяви той пред "Билд". "Нужно ни е търпение срещу враг като "Ислямска държава", допълни Щайнмайер.  

Медии в Германия смятат, че одобрението от парламента се счита за гарантирано, след като коалицията на канцлера Ангела Меркел има мнозинство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама